Z banky vybral milióny, chcel vidieť že má skutočné peniaze

, africanews;ČTK Foto: SITA/AP

Nigérijský miliardár Aliko Dangote, najbohatší muž v Afrike, z banky vybral desať miliónov dolárov v hotovosti, len aby si uvedomil, že sú to naozajstné peniaze a nie iba čísla na papieri.

„Keď začnete podnikať, vaším cieľom je zarobiť váš prvý milión, dobre, to sa mi podarilo. Ale viete po roku som mal viac ako 12, 13 miliárd. A povedal som si v poriadku, dobre, všetky tieto čísla sú len čísla na papieri. Jedného dňa som zašiel do banky, v tom čase neexistovali žiadne obmedzenia na výbery. Vypísal som šek a vybral 10 miliónov dolárov, dal ich do kufra auta, a potom si ich naskladali do izby. Díval som sa na ne a pomyslel som si: 'Teraz už verím, že mám peniaze.' A ďalší deň som ich zase odviezol späť do banky," vyhlásil pred poslucháčmi na Fóre v Abidjane.

Po tejto príhode sa ho usporiadateľ podujatia Mo Ibrahim, opýtal, koľko hotovosti nosí pri sebe, odpovedal. "Budete veľmi prekvapení, nemám… ani dolár, nemám vo vrecku nič. Keď máte peniaze, nenosíte peniaze.“ Mladým africkým podnikateľom zároveň poradil, aby sa nenechali uniesť prvým úspechom. "My v Afrike máme často tendenciu míňať v očakávaní budúcich ziskov. Ale pri podnikaní sú vzostupy i pády. Keď ste mladí, váš prvý milión je dôležitý, ale potom už na tých číslach toľko nezáleží," citovala agentúra AFP magnáta, ktorého firmy siahajú od cementární po mlyny na múku.

Posťažoval sa okrem iného aj na colné a administratívne problémy v Afrike, kvôli ktorým viazne na kontinente rozvoj a často dochádza k paradoxným situáciám, kedy kvôli dovozným požiadavkám napríklad Beninu firmy dovážajú drahší cement z Číny než zo 40 kilometrov vzdialených tovární v Nigérii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy