Medziročná inflácia v eurozóne v januári spomalila

Medziročný rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v januári spomalil na 1,4 % z decembrových 1,5 %, na Slovensku januárová medziročná inflácia posilnila na 2,2 % z decembrových 1,9 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári spomalila na 1,4 percenta z decembrovej úrovne 1,5 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia tiež zmiernila, a to na 1,5 percenta z decembrových 1,6 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne v januári znížili o 1 percento a v rámci celej EÚ oslabili o 0,8 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bola podľa údajov Eurostatu medzimesačná januárová inflácia vo výške 1,2 percenta. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška sa slovenské spotrebiteľské ceny v januári zvýšili o 2,2 percenta, čiže tempo ich medziročného rastu sa zrýchlilo z decembrovej úrovne 1,9 percenta. Najnižšia medziročná inflácia bola v januári v Grécku (0,5 %), Chorvátsku a Portugalsku (zhodne 0,6 %). Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (3,2 %), Lotyšsku (2,9 %), Estónsku a Maďarsku (zhodne 2,8 %).

V porovnaní s decembrom sa januárová medziročná inflácia spomalila v šestnástich členských krajinách EÚ, v piatich stagnovala a v siedmich sa zrýchlila. Najviac k rastu medziročnej inflácie v eurozóne v januári prispelo zdraženie služieb, ktoré jej pridalo 0,7 percentuálneho bodu (pb), nasledovali potraviny, alkohol a tabak (0,36 pb), energie (0,26 pb) a priemyselné tovary (0,06 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy