Nemecká ekonomika sa vo 4. kvartáli tesne vyhla recesii

Nemecká ekonomika v závere minulého roka len tesne unikla recesii. Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje, ktoré zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.
Úrad informoval, že nemecká ekonomika zaznamenala na upravenej báze vo 4. kvartáli nulový medzištvrťročný rast. Tesne sa tak vyhla recesii, keďže v 3. kvartáli o 0,2 % klesla a v prípade poklesu aj v poslednom kvartáli roka by to znamenalo technickú recesiu. Výsledok je horší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s miernym rastom o 0,1 %.
Za celý rok tak zaznamenala rast o 1,4 %, zatiaľ čo pôvodný odhad Destatisu poukazoval na rast o 1,5 %. To znamená najslabšie celoročné tempo rastu od roku 2013, keď rast predstavoval 0,5 %.
„Horší vývoj nemeckej ekonomiky v 2. polroku spôsobilo viacero jednorazových faktorov,“ povedal po oznámení údajov Destatisom ekonóm banky ING Diba Carsten Brzeski. Ako uviedol, ekonomiku ovplyvnil pokles predaja áut, čo bol výsledok zavedenia nových emisných testov, ako aj horúce leto, ktoré znížilo hladinu riek, čo zasiahlo do lodnej dopravy. Čo sa týka zahraničných vplyvov, nemeckú ekonomiku poškodzuje konflikt medzi USA a Čínou a rastúce riziko, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody.
Na druhej strane, údaje za 4. kvartál poukázali na pokračujúcu podporu ekonomike zo strany domáceho trhu. Ako naznačili údaje Destatisu, rástli firemné investície, vládne aj spotrebiteľské výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy