Pre trhy je to odteraz už všetko z kopca

, QZ Foto: SITA/AP

Zatiaľ čo väčšina firiem vo svojich výsledkoch porazila očakávania predaja, zisky a mnohé ďalšie, prognózy do budúcnosti už tak optimistické nie sú.

Asi 70 % spoločností z indexu S & P 500, ktoré v posledných týždňoch zverejnili svoje finančné výsledky za štvrtý štvrťrok, prekonalo očakávania príjmov. Napriek tomu trikrát toľko firiem tvrdí, že príjmy za prvý štvrťrok sa dostanú pod očakávania. Po prvýkrát v priebehu rokov sa analytici domnievajú, že rast podnikových výnosov sa celkovo zníži namiesto rastu. Čiastočne preto, lebo v predchádzajúcich štvrťrokoch to bolo natoľko dobré. Silný hospodársky rast, daňové úľavy, (zbohom  spätné výkupy) a ďalšie "konštruktívne" faktory sa postarali o dobré výsledky. Ešte vlani sa hovorilo o pokračovaní dvojciferného raste výnosov v prvom štvrťroku, ,postupom času sa ale začali objavovať pochybnosti. Zlom nastal na prelome roka, keď aj Apple vypustil výstrahu ohľadom firemného zisku na nič netušiace trhy. A odvtedy podobné vyjadrenia možno vidieť v takmer každom sektore.

Zdá sa, že trhy sú za vrcholom, takže otázkou teraz je, či uvidíme postupné spomalenie alebo náhly pokles. Dlhý úsek ekonomického rastu a starnúceho býčieho trhu sú ohrozené obchodným napätím medzi USA a Čínou, Brexitom, rastúcimi úrokovými sadzbami zo strany FEDu a ďalšími "búrlivými vetrami" (ďalší populárny výraz medzi analytikmi).

Keď sa cyklus otočí, čo sa stane, ak budú ďalšie správy ešte horšie, než sa očakávalo?

Súvisiace články

Aktuálne správy