NBS znížila odhad tempa rastu HDP v tomto roku na 4,2 %

Národná banka Slovenska (NBS) znížila pre rok 2019 odhad tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,1 percentuálneho bodu na 4,2 %. Dôvodom je zverejnený vývoj makroekonomických ukazovateľov Slovenska za 3. štvrťrok 2018, ako aj zmiernenie dynamiky zahraničného dopytu. Odhad rastu HDP v roku 2021 NBS znížila tiež o 0,1 percentuálneho bodu na 3,0 % HDP, predpoklad rastu HDP na rok 2020 ponechala banka na úrovni 4,0 %.
„Zverejnená štruktúra rastu slovenskej ekonomiky v 3. štvrťroku 2018 odhalila prepad investícií oproti predpokladom. Slabší bol aj vývoj exportu, ktorý vykázal nižšie tempá rastu aj v závere roka,“ komentovala NBS revíziu predpokladov na svojej internetovej stránke.
Rast HDP bol v 3. štvrťroku 2018 tvorený vo významnej miere vyššou tvorbou zásob. Z nich istá časť bola vo forme nedokončenej výroby, čo sa následne môže pretaviť do budúcich investícií. Naopak, nárast zásob hotových výrobkov môže byť spôsobený slabnúcim dopytom, čo bude mať vplyv na pomalší vývoj ekonomiky v budúcnosti.
NBS znížila pre rok 2019 aj predpokladanú infláciu na 2,6 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu menej ako v decembrovom odhade. Dôvodom je najmä nižšia cena ropy. Januárová revízia ekonomických predpokladov už zahŕňa aj vplyv odvodu pre obchodné reťazce a obedov zadarmo pre deti základných a materských škôl.
„Aktualizácia decembrovej predikcie, ako aj aktuálny vývoj naznačujú, že riziká smerom nadol sa v rámci makroekonomického vývoja prehlbujú. Je preto nevyhnutné tomu prispôsobiť aj fiškálnu politiku tak, aby verejné financie mali dostatočný priestor v prípade potreby podporiť domáci dopyt,“ upozornila NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy