Ivanka na čele Svetovej banky?

, FT Foto: SITA/AP

Biely dom údajne pri výbere nového šéfa Svetovej banky zvažuje meno dcéry amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom The Financial Times, s odvolaním sa na zainteresovaný zdroj, podľa ktorého je v skupine možných kandidátov aj zástupca amerického ministerstva financií David Malpass alebo bývalá veľvyslankyňa Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová.

Funkčné obdobie súčasného prezidenta,  59-ročného Jim Yong Kima, ktorý mal s americkým  prezidentom určité názorové nezhody, malo vypršať až v roku 2022.

Ivanka Trumpová v súčasnosti pôsobí ako poradkyňa Bieleho domu. Na jar minulého roka pôsobila ako de facto šéfka americkej diplomacie po tom, čo úrad opustil Rex Tillerson V roku 2017 na chvíľu zastúpila svojho otca na summite skupiny G20 v Hamburgu. Médiá predtým informovali, že jej otec ju zvažoval aj ako stálu vyslankyňa USA pri OSN.

Správa o možnom menovaní Trumpovej do čela Svetovej banky vyvolala negatívne reakcie niektorých kritikov amerického prezidenta. "Toto je jedným z najsmiešnejších návrhov, aký som kedy počul. Rodinkárstvo je len formou korupcie, takže ma to neprekvapuje. Úroveň absurdity je ale dych berúci," napísal na svojom twitteri americký miliardár Tom Steyer, ktorý je vášnivým odporcom Trumpa.

Biely dom medializovanú správu poprel, ako sa vyjadrila šéfka pre komunikáciu Jessica Dittová, Trumpovú oslovil tajomník ministerstva financií Steve Mnuchin a úradujúcim šéf pre personalistiku Mick Mulvaney, aby "pomohla spravovať proces americkej nominácie, pretože za posledné dva roky úzko spolupracuje s vedením Svetovej banky " uviedol Washington Examiner.  "Informácie o jej nominácii na tento post sú nepravdivé," dodala Dittová.

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín. Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banka je vlastnená členskými krajinami, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

Podľa nepísanej dohody post prezidenta Svetovej banky obsadzujú USA, zatiaľ čo šéfom Medzinárodného menového fondu sa stáva zástupca európskych štátov. Kandidáta, ktorého nominuje americký prezident, ale musí schváliť zbor výkonných riaditeľov banky. The Guardian pripomenul, že nominácie amerického prezidenta tradične viedli k vymenovaniu do čela banky. Tak to bolo aj v prípade Kima, ktorého na post v roku 2012 navrhol vtedajší šéf Bieleho domu Barack Obama.

Súvisiace články

Aktuálne správy