Novela zákona o DPH: Od januára nastali viaceré zmeny

, SITA Foto: getty images

Medzi najvýznamenejšie zmeny v zákone o dani z pridanej hodnoty patrí zníženie sadzby dane na ubytovacie služby na 10 %.

Zákon o dani z pridanej hodnoty prešiel s účinnosťou od 1. januára ďalšími zmenami. Medzi najpodstatnejšie patrí zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na ubytovacie služby na 10 %. Nižšia sadzba sa však týka iba ubytovania a nevzťahuje sa na súvisiace služby, ako napríklad stravovanie, či wellness, pokiaľ nie sú zahrnuté priamo v cene ubytovania.

Ako ďalej upozorňuje Slovenská komora daňových poradcov (SKDP), ďalšia významná zmena v zákone sa týka prenájmov. Od 1. januára musí byť totiž prenájom bytu, rodinného domu a nájom apartmánu v bytovom dome medzi podnikateľmi oslobodený od dane z pridanej hodnoty. "Cieľom úpravy je zabrániť podvodom, keď sa nájom bytov deklaroval na podnikateľské účely, ale v konečnom dôsledku išlo o osobnú spotrebu," dodáva Soňa Ugróczy z SKDP.

Keďže prenájom nehnuteľnosti inej spoločnosti bude bez dane z pridanej hodnoty, nebude mať prenajímateľ ani právo na odpočítanie dane na vstupe napríklad z nákladov na opravy, z rekonštrukcie bytu a podobne. A to bez ohľadu na skutočnosť, že by v byte bolo napríklad sídlo firmy. Zmena sa vzťahuje na zmluvy o nájme nehnuteľnosti uzatvorené po 31. decembri 2018, na základe ktorej bola nehnuteľnosť odovzdaná do užívania po 31. decembri 2018. Zároveň sa doplnilo, že aj predaj bytu, rodinného domu a apartmánu po piatich rokoch bude vždy oslobodený od dane.

Pre podnikateľov sa od januára 2019 zároveň ruší nástroj zábezpeka na daň z pridanej hodnoty. Išlo o zálohu, ktorú museli na účet daňového úradu zaplatiť rizikoví podnikatelia, ak sa chceli stať platiteľmi dane z pridanej hodnoty. Sumy o zložení zábezpeky sa pohybovali od 1 000 do 500 000 eur. Zábezpeka na daň fungovala od roku 2012, aby zabránila vzniku daňových nedoplatkov na dani z pridanej hodnoty spôsobených novoregistrovanými platiteľmi dane. "Zrušenie tohto inštitútu potvrdzuje jeho nadbytočnosť, čo je pozitívna zmena. Všetky nepoužité zábezpeky daňový úrad automaticky vráti do 28. februára 2019," dodáva Ugróczy.

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty zároveň ukončuje dvojnásobné platenie dane z pridanej hodnoty. Doteraz ak podnikatelia nakupovali niektoré presne určené tovary v maloobchodných predajniach a nie vo veľkoobchode, tak museli daň z pridanej hodnoty z nákupu odviesť dvakrát. V praxi ak napríklad prevádzka reštaurácie súrne potrebovala kúpiť ryžu, či bylinkový čaj a zamestnanec išiel do najbližšieho hypermarketu, tak z vystaveného dokladu z registračnej pokladnice si platiteľ dane nemohol uplatniť odpočet dane, resp. musel odviesť daň štátu druhý krát. Raz ju podnikateľ zaplatil v obchode a druhý krát ju zaplatil daňovému úradu. Rovnaká situácia bola aj pri nákupe niektorých výrobkov z kovov.

"Od januára 2019 prichádza očakávaná zmena. Podnikatelia si budú môcť uplatniť odpočet dane z pridanej hodnoty aj za nákupy v predajniach, kde dostanú doklad z elektronickej registračnej pokladnice, ak tovar použijú na podnikanie," informuje SKDP.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy