Medziročná inflácia v eurozóne aj v celej EÚ v novembri klesla

Novembrové ceny v eurozóne medziročne klesli o 1,9 %, v rámci celej Európskej únie sa znížili o 2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v novembri spomalila na 1,9 percenta z októbrových 2,2 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia v novembri znížila na 2 percentá z úrovne 2,2 percenta v predošlom mesiaci. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa podľa údajov Eurostatu spotrebiteľské ceny v novembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšili o 2 percentá, čiže tempo ich medziročného rastu sa spomalilo z októbrových 2,5 percenta.

Najnižšia medziročná inflácia bola v októbri v Dánsku (0,7 %), Írsku (0,8 %) a v Portugalsku (0,9 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v Estónsku, Rumunsku a Maďarsku (zhodne 3,2 %).

V porovnaní s októbrom novembrová inflácia spomalila v 25 členských krajinách EÚ, v jednom štáte stagnovala a v jednom sa zrýchlila. Najviac k rastu medziročnej inflácie v eurozóne v novembri prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 0,88 percentuálneho bodu (pb), nasledovali služby (0,57 pb), potraviny, alkohol a tabak (0,38 pb) a priemyselné tovary (0,11 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy