Japonská ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli najvýraznejší pokles za vyše 4 roky

Japonská ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli výraznejší pokles, než sa pôvodne predpokladalo, pričom jeho rozsah bol najväčší za vyše štyri roky. Čiastočne vývoj ovplyvnila séria prírodných katastrof, ktoré zasiahli krajinu v letných mesiacoch. Podiel na tomto vývoji má však aj obchodný spor medzi Čínou a USA, ktorý rovnako ako vplyv počasia zasahuje do výdavkov firiem. Práve tie v 3. štvrťroku prudko klesli.
Ako ukázal v pondelok spresnený odhad, ktorý zverejnila japonská vláda, hrubý domáci produkt (HDP) Japonska klesol v 3. štvrťroku v celoročnom prepočte o 2,5 %, zatiaľ čo v 2. kvartáli zaznamenala ekonomika rast o 2,8 %. Výsledok za 3. štvrťrok predstavuje najvýraznejší pokles ekonomiky od 2. štvrťroka 2014.
V prvom odhade zverejnenom v novembri vláda uvádzala pokles ekonomiky o 1,2 %. Na druhej strane, rozsah poklesu nedosiahol rozmery predpokladané ekonómami. Tí minulý týždeň zverejnili svoju prognózu, ktorá uvádzala pokles japonskej ekonomiky za 3. štvrtok na úrovni 1,9 %.
Aj v medzikvartálnom porovnaní sú výsledky za 3. kvartál výrazne horšie, než uvádzal prvý odhad. Ten poukazoval na pokles japonskej ekonomiky na úrovni 0,3 %, po revízii však vláda oznámila pokles až o 0,6 %. V tomto prípade ide o horšie údaje aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Ekonómovia počítali s poklesom o 0,5 %.
Najviac kvartálny vývoj ovplyvnili kapitálové výdavky firiem. Tie sa v 3. štvrťroku znížili medzikvartálne o 2,8 %, zatiaľ čo rýchly odhad poukazoval na pokles len o 0,2 %. Výsledok výrazne prekonal aj pesimistický odhad ekonómov, ktorí minulý týždeň uviedli, že namiesto zverejneného 0,2-percentného poklesu sa kapitálové výdavky pravdepodobne znížili o 1,6 %.
Pokles kapitálových výdavkov je najväčší od 3. štvrťroka 2009. Svoje výdavky zoškrtali firmy vo viacerých oblastiach hospodárstva, vo veľkoobchode, maloobchode či telekomunikáciách.
Analytici však očakávajú, že vo 4. kvartáli sa ekonomika zotaví, keďže viaceré podniky po zemetrasení, záplavách a tajfúne v 3. štvrťroku opätovne zvyšujú produkciu. Na druhej strane, konflikt medzi USA a Čínou môže v nasledujúcom období negatívne zasiahnuť do vývoja svetovej ekonomiky a ovplyvniť tak na vývoz orientované japonské hospodárstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy