Prvýkrát od roku 2002 prekonala cena paládia cenu zlata

Zlato prišlo o pozíciu najcennejšieho kovu. Na najvyššej priečke ho vystriedalo paládium, ktorého cena prekonala cenu zlata prvýkrát za vyše 16 rokov.
Podľa informácií britského denníka The Financial Times vzrástla cena paládia v stredu na 1251 USD (1096,50 eura) za troyskú uncu (31,1 g). Prekonalo tak cenu zlata, ktorého unca dosahovala okolo 1236 USD. Paládium tak prvýkrát od októbra 2002 dosiahlo vyššiu cenu než zlato.
Kov patriaci medzi kovy platinovej skupiny, ktorý sa vo veľkom používa najmä v katalyzátoroch, je v tomto roku jednou z najlepšie sa vyvíjajúcich komodít. Podpísala sa pod to emisná kauza, ktorá zvýšila dopyt po benzínových autách na úkor dieselových, a tým aj po paládiu. To sa používa najmä vo vozidlách s benzínovým motorom, zatiaľ čo sesterský kov platina najmä v autách na naftový pohon. Preto aj cena platiny tento rok klesla už o takmer 10 %.
Analytici pritom očakávajú, že v dôsledku plánovaného sprísnenia emisných noriem v Číne v nasledujúcich rokoch sa dopyt po paládiu ešte zvýši. Navyše, dodávky paládia na trh z ruských a juhoafrických baní budú podľa analytikov nižšie než objem dopytu. Ako uviedla poradenská firma Metals Focus, trh by mal byť „vo výraznom deficite ako tento rok, tak aj v dohľadnej budúcnosti“.

Súvisiace články

Aktuálne správy