Ktorí bankári na Wall Street dostanú v tomto roku zaplatené najviac

, WSJ Foto: SITA/AP

Najdlhší býčí trh v histórii amerických akcií vykazuje náznaky otrasov. Kto na tejto situácii zarobí najviac?

Minulý mesiac index S&P 500 klesol o 6,9 %, čo je najhorší mesiac za viac ako sedem rokov. Prejavili sa tak obavy zo zníženia dopytu po telefónoch Apple, z klesajúcej ceny ropy, zvýšenie úrokových sadzieb FEDom a pretrvávajúcou obchodnou tenziou medzi USA a Čínou. Index S&P 500, ktorý 20. novembra vymazal všetky svoje zisky v poklese o 550 bodov, znova smeruje k najväčšiemu týždennému maximu za deväť mesiacov.

Táto volatilita je zlá pre obchodníkov s akciami vo veľkých bankách na Wall Street. Ale pre iných obchodníkov je to skvelé.

Obchodníci s akciovými derivátmi, finančnými nástrojmi, ako sú termínované obchody a opcie spojené s cenami akcií, by mohli dosiahnuť najväčšie zvýšenie platov v tomto roku, podľa Options Group, headhunting firmy, ktorú cituje Wall Street Journal. Celosvetovo by tak dosiahli 9,5 % nárast kompenzácie v roku 2018, zatiaľ čo investiční bankári iba 0,3 %. Pričom celková mzda obchodníkov s dlhopismi klesne o 2,6 %.

Posun v odmeňovaní odráža meniacu sa kultúru veľkých bánk, pretože skúsenosti a inštinkty ako zručnosti pre obchodné stratégie sú nahrádzané kvantitatívnejším prístupom. Stratégovia pomáhajú obchodníkom s údajmi pri zadávaní objednávok. V Goldman Sachs ich nazývajú "stradery" a už nemajú nič spoločné s typmi ako Gordon Geckko, ktorí obchodovali spoza stola v bankách.

"Pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi inžinieri s nikým neprehovorili a možno sa zdalo, že sa v ten deň zabudli osprchovať. Obchodníci boli tí, ktorí vyzerali ako z katalógu Brooks Brothers," napísal istý  pracovník z oddelenia ľudských zdrojov, ktorý sa zameriava na finančný sektor. "Tento rozdiel už v podstate zmizol." Banky sú ochotné zaplatiť týmto inžinierom, hlavne ak ide o najväčšie inžinierske a analytické talenty. "Kvantové stratégie, umelá inteligencia, veda o údajoch. Bude to veľký tlak, aby sa ľudia v týchto oblastiach nestratili," povedal Michael Karp, výkonný riaditeľ spoločnosti Options.

Platí to dvojnásobne v súčasnom období, kedy je v derivátoch veľa peňazí, ktoré umožňujú zabezpečiť sa proti výkyvom cien. Ukázalo sa, že rok 2017 bol po celé desaťročia najmenej volatilným rokom pre akcie. Tie dokázali za jediný februárový týždeň posilniť viac ako dvojnásobne. Napríklad, Goldman Sachs na opciách zarobila viac ako 100 miliónov dolárov počas týchto pár dní, uviedol denník. Švajčiarska UBS v skupine s akciovými derivátmi dosiahla v prvých deviatich mesiacoch roku 2018 v porovnaní s predchádzajúcim rokom 30 % rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy