Ponuka nových bytov v Bratislave je najnižšia od roku 2016

Ceny nových bytov v hlavnom meste naďalej mierne rastú.

Na trhu novostavieb v Bratislave je k dispozícii menej ako 3 000 nových bytov, čo je najnižšia ponuka za posledné dva roky. Keďže je dopyt po bytoch stále pomerne živý, ceny nových bytov naďalej mierne rastú. Konštatovala to realitná kancelária LEXXUS v tlačovej správe. Kým ešte v druhom kvartáli tohto roka bolo na trhu rezidenčných nehnuteľností v ponuke 3 556 bytových jednotiek v 97 projektoch, v treťom štvrťroku bolo k dispozícii podľa realitnej kancelárie 2 767 nových bytov, pričom počet aktívnych projektov je rovnaký.

Počas tretieho kvartálu 2018 sa v Bratislave podarilo zazmluvniť 900 bytov, čo je o 22 % menej ako za predchádzajúci kvartál a o 8 % menej, ako tomu bolo v rovnakom období minulého roka. „Medzikvartálny pokles bol zapríčinený novým mechanizmom a pravidlami pre získavanie hypoték a každoročne sa opakujúcim nezáujmom spôsobeným dovolenkovou sezónou. Vďaka projektu Slnečnice najväčšiu pozornosť o nové byty vyvolal piaty bratislavský okres, kde sa predalo 285 bytov. Naopak, najmenej bytov sa predalo v prvom okrese – 60,“ konkretizoval risk manager and real estate valuer z realitnej kancelárie LEXXUS Peter Ondrovič.

Pomer medzi voľnými dokončenými a voľnými rozostavanými bytmi sa oproti minulému kvartálu viac-menej nezmenil. Objem voľných rozostavaných bytov voči celkovému objemu voľných bytov vzrástol mierne, na úroveň 91,8 % percenta. V druhom kvartáli tohto roka to bolo 91,1 %. Na trhu novostavieb sa v treťom kvartáli objavilo sedem noviniek. Tri nové projekty a štyri nové etapy existujúcich projektov, ktoré dokopy rozšírili ponuku nehnuteľností o 456 bytov. V tomto kvartáli vypredalo celú svoju ponuku šesť projektov.

„Čo sa cien týka, opäť môžeme konštatovať len ďalší rast. Priemerná cena voľných bytov na trhu dosiahla ku koncu tretieho kvartálu 2018 hodnotu 2 244 eur bez DPH za meter štvorcový. Medzikvartálne sa zvýšila o 50 eur, resp. o 2,3 %. Oproti minulému roku, narástla priemerná cena novostavieb o 8,7 %. Najvýraznejšie rástla priemerná cena voľných bytov v treťom bratislavskom okrese, až o 4,9 %,“ zhodnotil vývoj cien LEXXUS.

Priemerná cena predaných bytov dosiahla v treťom kvartáli tohto roku 2 078 eur bez DPH za meter štvorcový. Aj v tomto prípade ide o rast, konkrétne o 58 eur, resp. 2,9 %. Podobne, ako o u voľných nových bytov ide podľa realitnej kancelárie o nové pokrízové maximum. Rástla aj priemerná cena starších bytov, ktorá dosiahla 2 325 eur s DPH za meter štvorcový, oproti minulému kvartálu vzrástla o 1 %, resp. o 23 eur s DPH za meter štvorcový.

Súvisiace články

Aktuálne správy