Sankcie voči Iránu: Ropa už na viac ako 85 dolárov za barel, čo je štvorročné maximum

, FT Foto: SITA/AP,

Ceny ropy prvý raz za takmer štyri roky vzrástli nad 85 dolárov za barel. Za posilnením sú obavy z amerických sankcií voči Iránu a optimizmus nad globálnym hospodárskym rastom, píše Financial Times.

Zaisťovacie fondy a správcovia peňazí sa v posledných týždňoch začali obávať, že obmedzené dodávky Iránu spolu s nedostatočnými výrobnými kapacitami vo Venezuele sa môžu rýchlo prejaviť na zásobách v čase, keď celosvetový dopyt rastie na 100 miliónov barelov denne. Fondy pridali viac ako 100 miliónov barelov ekvivalentu za posledný mesiac na svoju čistú býčiu pozíciu na futures trhu v Londýne.

Sentiment podporila aj dohoda Kanady s USA o nahradení severoamerickej dohody o voľnom obchode novou dohodou, ktorá zabráni obchodnej vojne a zvyšuje očakávania dopytu po rope na celom kontinente.

V pondelok Brent  posilnil o 3,3 percenta na 85,45 dolárov za barel, čo je najvyššia úroveň od začiatku novembra 2014.

Americký benchmark West Texas Intermediate dosiahol 3,4 percenta až 75,77 dolára za barel. To je najvyššia úroveň za takmer štyri roky.

Americké sankcie na vývozy ropy z Iránu by mali nadobudnúť účinnosť 4. novembra po tom, čo sa americký prezidena Donald Trump rozhodol opustiť medzinárodnú dohodu o jadrovom programe. Obnovené sankcie zvyšujú pravdepodobnosť nižšej ponuky. Ázijskí zákazníci sa zvyčajne spoliehajú na iránsky dovoz. Na výročnej konferencii o ropných produktoch v Singapure minulý týždeň poukázali na obavy z nedostatku suroviny ponúkanej obchodníkmi. Analytici poznamenávajú, že finanční hráči si dobre uvedomujú vážnosť vplyvu Washingtonských sankcií.

"Počúvame rôzne scenáre od európskych vlád, ktoré sa snažia vytvoriť alternatívne platobné mechanizmy. Ale rafinérie a iné spoločnosti, ktoré sa priamo zaoberajú ropnými trhmi, tvrdia, že to nestojí za riziko," cituje Financial Times Amritu Senovú, zakladateľku poradenskej spoločnosti Energy Aspects. "Investori a účastníci trhu sa snažia odhadnúť, nakoľko bude udržateľná súčasná politika sankcií pri 90 dolárovom cenovom rozpätí," povedal Michael Cohen, ropný analytik spoločnosti Barclays pre FT.

Súvisiace články

Aktuálne správy