Podľa expertov sú ekonomiky lepšie pripravené na krízu než pred 10 rokmi

Podľa expertov sú ekonomiky lepšie pripravené na finančnú krízu než pred 10 rokmi. Desaťročie po vypuknutí globálnej finančnej krízy je 75 % ekonomických expertov z rozvinutých ekonomík presvedčených, že ich krajiny sú teraz lepšie pripravené čeliť ďalšej finančnej kríze, ako vyplýva z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo.

Podľa expertov sú ekonomiky lepšie pripravené na finančnú krízu než pred 10 rokmi.
Desaťročie po vypuknutí globálnej finančnej krízy je 75 % ekonomických expertov z rozvinutých ekonomík presvedčených, že ich krajiny sú teraz lepšie pripravené čeliť ďalšej finančnej kríze, ako vyplýva z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo. Experti z rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomík sú menej optimistickí, keď 55 % z nich verí, že ich krajiny sú teraz pripravené na novú krízu. Na prieskume sa zúčastnilo 976 odborníkov zo 117 štátov.
Až 86 % respondentov z eurozóny, Kanady, Japonska, Británie a USA hovorilo o potrebe reformy finančného sektora. Takéto reformy podporilo 87 % expertov z Ázie, 89 % z rozvíjajúcich sa európskych ekonomík a 72 % zo Spoločenstva nezávislých štátov. Väčšina z účastníkov prieskumu súhlasila s tým, že sa zlepšila regulácia kapitálu a likvidity rovnako ako manažment rizík.
Experti v eurozóne, Kanade, Japonsku, Británii a USA veria, že sa implementovali reformy na zvýšenie transparentnosti hodnotenia finančných nástrojov a že sa posilnila schopnosť centrálnych bánk poskytovať likviditu. Väčší spor medzi odborníkmi panuje v otázke, či sa sprísnila vo všeobecnosti regulácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy