Draghi dnes opäť prehovorí: Stabilná inflácia podporuje ECB v dodržiavaní doterajšej stratégie

, CNBC Foto: SITA/AP

Očakáva sa, že Európska centrálna banka sa na nadchádzajúcom zasadnutí vo štvrtok bude držať svojho doterajšieho postoja.

"Je jasné, že najnovšie údaje o inflácii nijakým spôsobom nenaznačujú, že by sa ECB musela odchýliť od mantry" obozretnosti, trpezlivosti a vytrvalosti ","  napísal Dirk Schumacher, pozorovateľ ECB vo francúzskej banke Natixis. "Vývoj, ktorý naďalej poukazuje na obnovenie jadrovej inflácie, je rast miezd, ktorý sa od začiatku roka výrazne zrýchlil," dodal.


Tohto týždňové stretnutie by mohlo priniesť odpovede na otázky z troch oblastí:
– budú aktualizované informácie o ich úrokových sadzbách?   
– bude ECB poskytovať viac informácií o tom, čo plánuje v súvislosti s reinvestíciou?
– vyjadrí sa šéf ECB Mario Draghi k rizikám vyplývajúcich z talianskej rozpravy o rozpočte?


Všetky tieto body by mohli vyvolať rozruch na trhu, ale zároveň nie je veľmi pravdepodobné, že by Draghi počas svojej tlačovky bol ochotný podať nové podstatnejšie informácie.

"Očakávame, že budeme počuť otázky o tom, ako centrálna banka zamýšľa reinvestovať výnosy zo svojich splatných cenných papierov," povedal Franck Dixmier z Allianz GI pre televíziu CNBC. "Boli by sme prekvapení, keby úradníci v tejto fáze poskytli nejaké objasnenie, pretože v dnešnom napätom geopolitickom prostredí je v najlepšom záujme ECB zachovať si všetky možnosti," dodal Dixmier.

ECB sa zaviazala, že ku koncu tohto roka prestane kupovať nové dlhopisy, tieto investície budú  reinvestované (ako súčasť programu stimulov krízy). Centrálna banka eurozóny sa na ostatnom stretnutí zaviazala udržať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na mínus 0,4 percenta "minimálne do leta 2019".

ECB chce zachovať svoju flexibilitu, a preto zdôraznila že všetky jej budúce rozhodnutia budú závisieť od aktuálnych údajov. A keďže zatiaľ údaje vyzerajú dobre, nie je potrebné meniť stratégiu. Podporiť by ju mali aj predpovede pracovníkov, ktoré sa očakávajú tento týždeň a ktoré sa v poslednom štvrťroku väčšinou nezmenili.

"Po niekoľkých výkyvoch počas leta sa ceny ropy a výmenný kurz sa vrátili ku svojim úrovniam z konca mája, čo je medzník pre júnové projekcie ECB," píše Carsten Brzeski z ING. "Keby niečo, slabšie euro by mohlo viesť k veľmi malým revíziám rastu hrubého domáceho produktu (HDP) a celkovej inflácie smerom hore."

Zatiaľ čo ECB je dnes na "autopilotovi", pokiaľ ide o stratégiu odchodu z ultrauvošnenej monetárnej politiky, špekulácie o tom, kto by mal nahradiť Draghiho na čele banky, sú v plnom prúde. Zdá sa, že do úvahy prichádzajú traja francúzski uchádzači. Guvernér Bank of France Francois Villeroy de Galhau, člen predstavenstva ECB Benoit Coeure a riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Bývalý guvernér fínskej centrálnej banky Erkki Liikanen sa zdá byť novým favoritom, zatiaľ čo Jensovi  Weidmannovi, prezidentovi Bundesbank, zdá sa,chýba politická podpora zo strany kancelárky Merkelovej.

Súvisiace články

Aktuálne správy