Rusko sa chce zbavovať dolára, čoraz viac chce používať ruble a euro

, Reuters;Der Speigel Foto: SITA/AP;TASR/AP

Rusko sa chce zbavovať amerických štátnych dlhopisov a pri medzinárodných transakciách plánuje na úkor amerického dolára viac využívať rubeľ a ďalšie meny vrátane eura, povedal v štátnej televízii ruský minister financií Anton Siluanov. Ide o reakciu na novú sériu amerických sankcií uvalených na Rusko.

Americké ministerstvo zahraničia tento týždeň oznámilo, že Washington chystá nové sankcie voči Moskve kvôli presvedčeniu, že Rusi stoja za útokom nervovo paralytickým jedom proti bývalému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Juliu v Británii. Rusko akúkoľvek spojitosť s týmto prípadom popiera. Sankcie majú začať platiť okolo 22. augusta.

Vláda v Moskve varovala Spojené štáty pred hospodárskou vojnou s nedozernými dôsledkami. Predaj amerických štátnych dlhopisov môže byť varovný signál vyslaný do Washingtonu, píše na svojich internetových stránkach nemecký Der Spiegel

Ruský podiel amerických štátnych cenných papierov klesol medzi marcom a májom o 84 percent, pričom v priebehu dvoch mesiacov klesol z 96,1 miliárd dolárov na 14,9 miliárd dolárov, vyplýva to zo správy ministerstva financií USA z 18. júla.  

Ešte silnejšie môže na USA vo veci štátnych obligácií tlačiť Peking. Žiadna iná krajina ich nevlastní toľko ako práve Čína. Tak ako aj Japonsko, má zaknihované viac ako 1 bilión dolárov amerického vládneho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy