Skupina MOL dosiahla v prvom polroku zisk 1,3 mld. USD

Spoločnosť zvýšila celoročný cieľový zisk EBITDA na 2,4 mld. USD z pôvodných približne 2,2 mld. USD

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL, ktorá okrem iného vlastní aj bratislavskú rafinériu Slovnaft, dosiahla ku koncu júna zisk pre zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) vo výške 1,3 mld. USD. Na základe tohto výsledku spoločnosť zvýšila celoročný cieľový zisk EBITDA na 2,4 mld. USD z pôvodných približne 2,2 mld. USD. Skupina o tom informovala v piatok v tlačovej správe.

Divízia Upstream zameraná na prieskum a ťažbu ropy dosiahla za prvých šesť mesiacov roka zisk EBITDA 612 mil. USD, čo predstavuje nárast o 37 %. Na výsledok pozitívne vplývali vyššie ceny ropy a plynu, keď nižšiu ťažbu v Maďarsku, Chorvátsku a Rusku kompenzovala vyššia produkcia vo Veľkej Británii.

Divízia Downstream zameraná na spracovanie ropy a predaj ropných produktov dosiahla zisk EBITDA očistený o náklady súvisiace s precenením zásob vo výške 492 mil. USD. V medziročnom porovnaní zisk klesol o 24 %, čo podľa skupiny spôsobil najmä nepriaznivý makroekonomický vývoj.

Skupina MOL je integrovaná, medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v maďarskej Budapešti. Aktívne pôsobí vo viac ako 30 krajinách a zamestnáva 25 tisíc pracovníkov. V súčasnosti má skupina MOL ťažobné kapacity v ôsmich krajinách a disponuje aktívami na vyhľadávanie uhľovodíkov v 13 krajinách. Skupina prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní tiež sieť dvetisíc čerpacích staníc v desiatich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy