Putin navrhuje Trumpovi: Poďme spoločne diktovať ceny ropy

, CNBC Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby Moskva a Washington spolupracovali na zmiernení volatility na ropných trhoch. Podľa Trumpa Spojené štáty "úspešne konkurujú" Rusku na európskom trhu so zemným plynom.

Rusko spolupracuje s OPEC a ďalšími producentskými krajinami od roku 2017 pri spravovaní takmer polovice dodávok ropy na svete. Krajiny podnikli kroky na zníženie cien ropy na 12-ročné minimá, čo vyvíjalo tlak na ekonomiky závislé od ropy a viedlo k bankrotu stoviek amerických energetických spoločností.

V USA si ťažobné spoločnosti navzájom konkurujú na voľnom trhu, nie sú súčasťou dohody. Americké zákony zakazujú spoločnostiam, aby sa dohodli na stanovení cien, a skupina členov amerického Kongresu nedávno obnovila tlak na potrestanie OPECu za údajné stanovenie cien.

Napriek tomu Putin v Helsinkách navrhol spoluprácu v tejto oblasti. "Myslím si, že my ako veľká ropná a plynová veľmoc a Spojené štáty ako veľká ropná a plynová veľmoc by sme mohli spolupracovať na regulácii medzinárodných trhov, pretože ani jeden z nás nemá skutočný záujem o pokles cien,“ povedal Putin. "Nemáme ale záujem ani o zvýšenie cien, pretože by to bolo na úkor všetkých ostatných odvetví hospodárstva, takže tu máme priestor na spoluprácu," povedal.

Trump požiadal OPEC aby znížil ceny po tom, ako sa v tomto roku zrýchlila dovtedy pomalšia a stabilná rally. Pod vedením Saudskej Arábie a Ruska sa dve desiatky producentských krajín minulý mesiac dohodli na zvýšení produkcie na kompenzáciu poklesaju vo Venezuele a kvôli uvaleniu amerických sankcií voči Iránu, piatemu najväčšiemu výrobcovi ropy na svete.

"Spotrebitelia po celom svete, ako aj ťažiari z bridlíc v USA trpia cenovými výkyvmi," povedal Putin. Bridlicové vrty využívajú nové technológie, ako je krakovanie, aby vytlačili ťažbu ropy a plynu v USA na najvyššiu možnú úroveň. Spojené štáty sú už najväčším svetovým producentom zemného plynu a teraz chcú nahradiť Rusko na pozícii svetového lídra v produkcii ropy.

Počas summitu NATO Trump vyhlásil, že Nemecko je "úplne závislé" na ruskej energii a predpovedá, že Berlín by mohol čoskoro doviezť až 70 percent svojej energie z Moskvy. Minulý týždeň Trump  kritizoval Nemecko, že chce umožniť rozšíriť ruský plynovod. Nord Stream 2, čo je podľa neho kontroverzný projekt, pretože umožní Moskve obísť existujúcu infraštruktúru na Ukrajine, aby dosiahla na lukratívny západoeurópsky trh. Rusko v minulosti využilo svoju pozíciu najväčšieho dodávateľa plynu v Európe ako nástroj politického tlaku. V pripomienkach ku Nord Stream 2 Trump povedal, že si nie je istý, že plynovod je v najlepšom záujme Nemecka.

Putin uviedol, že ubezpečil Trumpa, že Rusko bude pokračovať v preprave zemného plynu cez Ukrajinu aj po dokončení projektu Nord Stream 2. Moskva je pripravená rozšíriť zmluvu o preprave zemného plynu, ktorá vyprší budúci rok. V spore medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom., rozhodcovský súd v Štokholme na začiatku tohto roka nariadil Gazpromu, aby zaplatil Naftogazu 2,56 miliardy dolárov. Ruský plynárenský gigant v plnej miere nevyužil plynárenský systém Ukrajiny na dodávky do Európy ako bolo zmluvne dohodnuté. Gazprom podal odvolanie proti rozhodnutiu. Spor vypukol ešte v roku 2014 krátko po anexii Krymu, v čase keď Rusko začalo s podporou separatistov na východe Ukrajiny, ktorí vyhlásili autonómiu po tom, ako protestne zvrhli ukrajinského proruského prezidenta. V reakcii na tieto udalosti Spojené štáty a Európa uvalili sankcie na ruský energetický sektor.

Trumpova administratíva sa pokúsila dostať sa na európsky trh so zemným plynom tým, že vyváža skvapalnený zemný plyn po mori. Náklady na LNG sú ale pre európskych kupcov výrazne vyššie ako plyn dodávaný z Ruska. "Budeme musieť konkurovať plynovodom a myslím si, že budeme úspešní, aj keď tam je malá regionálna výhoda," povedal Trump, s odkazom na blízku polohu Ruskak Európe. "Takže im želám veľa šťastia."

Súvisiace články

Aktuálne správy