Rusko zaviedlo na niektoré tovary z USA clá v pásme od 25 do 40 %

Podľa ruského ministra hospodárskeho rozvoja americké clá spôsobili ruským producentom ocele a hliníka škodu v sume 537,6 mil. USD, nové ruské clá to podľa neho len čiastočne kompenzujú a to do 87,6 mil. USD.

Rusko zvýšilo clá na časť dovozu z USA v reakcii na to, že americká administratíva uvalila clá na oceľ a hliník. Ruský minister hospodárskeho rozvoja Maxim Oreškin vo vyhlásení, ktoré zverejnil v piatok, uviedol, že dodatočné clá v pásme od 25 do 40 percent sa uplatňujú na niektoré zariadenia používané pri výstavbe ciest, na zariadenia pre ropný a plynárenský priemysel, na nástroje na spracovanie kovov, ťažobné zariadenia a optické vlákna.

Oreškin konštatoval, že nové americké clá spôsobili ruským producentom ocele a hliníka škodu v sume 537,6 mil. USD. Poznamenal, že nové ruské clá umožnia iba čiastočnú kompenzáciu, a to vo výške 87,6 mil. USD.

Nové americké clá na pôde Svetovej obchodnej organizácie napadli Európska únia, India, Čína a Rusko. Washington zavedenie ciel odôvodnil záujmami národnej bezpečnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy