Americká centrálna banka zvýšila úrokovú sadzby

Hlavnú úrokovú sadzbu Federálny rezervný systém zvýšil o štvrtinu percentuálneho bodu do pásma 1,75 až 2 %

Americká centrálna banka (Fed) v stredu zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o štvrtinu percentuálneho bodu do pásma 1,75 až 2 %. Zároveň oznámila, že tento rok počíta ešte s dvoma zvýšeniami. To znamená, že Federálny rezervný systém by úroky počas aktuálneho roka posúval smerom nahor celkovo štyrikrát, kým doteraz počítal s troma zvýšeniami.

V prospech zrýchleného tempa sprísňovania menovej politiky hovoria priaznivé podmienky v ekonomike, ktorá pokračuje deviaty rok v expanzii, ako aj silný trh práce. Medziročná inflácia sa tiež po dlhom čase priblížila k cieľovej dvojpercentnej hodnote, ktorú považuje Fed za optimálnu z pohľadu cenovej stability.

Fed ďalej očakáva, že hrubý domáci produkt krajiny tento rok vzrastie o 2,8 %. To znamená mierne zlepšenie oproti skoršej prognóze, ktorá počítala s rastom o 2,7 %. Miera nezamestnanosti, ktorá sa v súčasnosti nachádza na 18-ročnom minime 3,8 %, by mala do konca roka klesnúť na 3,6 %.

Dvojpercentný cieľ by mala inflácia dosiahnuť tento rok a v nasledujúcich dvoch rokoch by sa mala pohybovať na úrovni 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy