Regulátori skúmajú možnosti manipulácie: Bitcoin klesol na dvojmesačné minimum

, FT Foto: SITA/AP

Kryptomena klesla o 11,5 % po tom, čo americký regulátor požiadal burzy o zdieľanie informácií o obchodovaní s cieľom zistiť, či by možná manipulácia dokázal ovplyvniť trh s termínovými obchodmi v digitálnej mene.

Bitcoin sa prepadol v pondelok na 6,627 dolára, je to najnižšie za dva mesiace, píše agentúra Reuters citujúc správu z Wall Street Journal. Ostatné hlavné kryptomeny tiež klesli. Ethereum, čo je druhá najväčšia digitálna mena z hľadiska trhovej kapitalizácie, a to o 11, 2%, zatiaľ čo Ripple klesol o 10,6 %, ako vyplýva z údajov CoinMarketCap.


 

Skupina CME, ktorá v decembri uviedla burzové futures, požiadala o informácie burzy Coinbase, Bitstamp, itBit a Kraken, konkrétne o zdieľanie obchodných údajov súvisiacich s termínovými kontraktmi. Hovorkyňa CME pre The Wall Street Journal uviedla, že jej poskytovateľ indexu má dohodu o zdieľaní informácií so všetkými vyššie uvedenými burzami. Burzy poskytli niektoré údaje CME, ale v plnej miere im nevyhoveli, čo viedlo k zapojeniu Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures. Štyri hlavné kryptoburzy boli následne vyzvané, aby odovzdali komplexné obchodné informácie vládnym vyšetrovateľom.
 

Výkonný riaditeľ Kraken, Jesse Powell, vyjadril nespokojnosť s vyšetrovaním, koncom minulého týždňa konštatoval, že tento "novo deklarovaný dohľad" z CFTC "spochybňuje spotovú cenu aj  účasť burzy na tvorbe na indexu." Powell tiež verí, že debaty o manipulácii s trhom sú len bublinou, pretože ak dôjde k akémukoľvek pokusu o manipuláciu, nech už to urobí ktokoľvek, prijíma veľmi veľké riziko pre veľmi malý možný nárast.

Ako uvádza The Wall Street Journal, jedna obzvlášť bežná forma manipulácie s trhom sa nazýva "spoofing", čo je prax kedy pomocou veľkého množstva obchodných príkazov je úmyslom podviesť ostatných, aby si mysleli, že došlo k zásadnej zmene ponuky a dopytu.

Medzitým sa objavila aj správa z malej juhokórejskej burzy Coinrail, podľa ktorej v nedeľu došlo k "napadnutiu" systému čo vyhodnotila ako pokusy o hackovanie. Coinrail oznámila, že zamrazila všetky obchody, aby pomohla s policajným vyšetrovaním. Napriek tomu, že konkrétna suma nepadla, údajná adresa peňaženky, ktorá bola prepojená s údajným útočníkom, si zrejme pripísala kryptomeny za viac ako 40 miliónov dolárov, uviedol TechCrunch.

Súvisiace články

Aktuálne správy