Riziká spôsobené človekom: Väčšia hospodárska hrozba než hurikány, záplavy, zemetrasenia či sopky

, CNBC Foto: TASR/AP;getty images

Človek a jeho aktivity. Riziká spojené s počítačovou kriminalitou, medzištátnymi konfliktami a s pádmi trhu sú z ekonomického hľadiska väčším ohrozením ako prírodné katastrofy. Prieskum poisťovne Lloyd's to vyčíslil na 320 miliárd dolárov ročne.

Riziká spôsobené ľudskou činnosťou, ktoré každoročne ohrozujú globálny hrubý domáci produkt (HDP), vyčíslili v rámci City Risk Index na 320,1 miliardy dolárov pre 279 miest zahrnutých v prieskume. City Risk Index vytvára poisťovací gigant v spolupráci s Cambridge University, meria vplyv 22 hrozieb, ľudských aj prírodných. Index ukázal, že pre 279 veľkých miest na celom svete, s kombinovaným hrubým domácim produktom vo výške 35,4 bilióna dolárov, predstavuje 22 hrozieb riziko v priemerne 546,5 miliárd dolárov hospodárskej produkcie ročne. Z toho 320,1 miliárd dolárov sú ľudské riziká a 226,4 miliárd dolárov prírodné katastrofy.

Najväčšou hrozbou je pád trhu, na celkový HDP by mal dopad vyčíslený na 103,33 miliardy dolárov, zatiaľ čo druhým najväčším rizikom je konflikt medzi krajinami, ohrozenie celkového HDP vo výške 80 miliárd dolárov. Nasledujú tropické víchrice, ktoré predstavujú hrozbu celkového  HDP vo výške 62,59 miliardy USD. Zvyšok rizík z prvej desiatky zahŕňajú pandémiu, občiansky konflikt, štátny bankrot, záplavy, zemetrasenia a cenové šoky komodít.

Zvýšenie rizika, ktoré predstavuje počítačová kriminalita, bolo jedným z najdôležitejších aspektov prieskumu, uviedol predseda predstavenstva Lloyd's Bruce Carnegie-Brown. "Niet pochýb o tom, že kybernetické riziko eskaluje a keď sme naposledy vypracovali túto správu pred troma rokmi, neobjavili sa v indexe. Je to pravdepodobne najrýchlejšie sa rozvíjajúce riziko na celom svete a nemyslím si, že sme ešte úplne pochopili rozsah tohto rizika," povedal pre televíziu CNBC Carnegie-Brown. "Máme osobitnú kategóriu rizika v súvislosti s medzištátnym konfliktom, ale je pravdepodobné, že sa množstvo kybernetického rizika objavuje v medzištátnom konflikte, a nie ako samostatné technologické riziko," dodal.

Správa ukázala, že väčšina rizika je sústredená v niekoľkých regiónoch, pričom 10 miest čelí potenciálnym stratám hospodárskej produkcie vo výške 126,8 miliárd USD ročne. Tokio je najviac ohrozeným mestom (24,31 miliardy dolárov), pričom v jeho prípade je najväčšou hrozbou medzištátny konflikt (kvôli jeho blízkosti k Severnej Kórei). Na druhom mieste je New York s hlavnou hrozbou trhového pádu (14,83 miliárd dolárov). Na treťom mieste sú tropické búrky v Manile, spôsobujú riziko na úrovni 13,27 miliardy dolárov. Tchaj-pej, Istanbul, Los Angeles, Šanghaj a Londýn sú taktiež v prvej desiatke. "Z indexu vyplýva dôležitosť miest pre globálnu ekonomiku. Myslím, že viac ako 54 percent svetovej populácie dnes žije v mestách a tvorí 80 percent globálneho domáceho produktu, ekonomického výkonu celého sveta," povedal Carnegie-Brown na margo významu miest pre globálnu ekonomiku.

"Riziko zaberá takmer štvrtinu celkového HDP. Je väčšie ako riziko v Afrike, na Strednom východe a v Latinskej Amerike dokopy. Toto zistenie odzrkadľuje rastúcu koncentráciu bohatstva v určitých geografických regiónoch a zraniteľnosť globálnej ekonomiky v určitých oblastiach," uviedla správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy