Rokovanie C. Malmströmovej a W. Rossa o clách sa skončilo bez výsledku

Ani krízové rokovanie komisárky Európskej únie pre obchod Cecilie Malmströmovej s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom nepriniesli prelom v spore o clá. „Teraz je na prezidentovi Spojených štátov, aby rozhodol,“ uviedla hovorkyňa Malmströmovej po stredajšom stretnutí v Paríži. Dodala, že komisárka nechce špekulovať o jeho výsledku.
EÚ aktuálne ponúka Spojeným štátom kompromisný návrh. Ak Washington ponechá Únii trvalú výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka, Brusel dá USA obchodné úľavy. Ak však Spojené štáty po skončení dočasnej výnimky zavedú clá, EÚ prijme odvetné opatrenia, ktorých súčasťou sú clá na dovoz tovarov z USA. Dočasná výnimka sa skončí v piatok (1.6.) a podľa vyjadrení z Washingtonu bude predĺžená len v prípade, ak Brusel predloží konkrétne ústupky.
EÚ sa však nechce nechať vydierať. Pre prípad, že clá začnú platiť, už pripravila odvetné clá na americké produkty, ako sú napríklad Whisky, motorky alebo džínsy.
Malmströmová v utorok (29.5.) v Európskom parlamente povedala, že EÚ podľa nej nemôže počítať s trvalou výnimkou z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA. „Dokonca aj keby sa USA rozhodli, že nezavedú clá, očakávam, že stanovia nejaký druh horných hraníc pre export z EÚ.“

Súvisiace články

Aktuálne správy