Stav núdze v elektroenergetike komplexne rieši novela zákona

Novela zákona o energetike, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska, komplexne upravuje stav núdze v elektroenergetike.
Právna norma rieši predchádzanie stavu núdze v elektroenergetike, skúšku stavu núdze, súvisiace práva a povinnosti účastníkov trhu s elektrinou, spôsob vyhlasovania a oznamovania stavu núdze a obmedzujúcich opatrení v elektroenergetike, ako aj ďalšie podmienky, ktoré súvisia so stavom núdze v elektroenergetike, jeho predchádzaním a skúškami.
„Navrhované zmeny v zákone o energetike reflektujú dodatočné požiadavky Európskej komisie k transpozícii tretieho energetického balíčka a zabezpečenia súladu so smernicou Európskeho parlamentu a Rady o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou,“ vysvetlil rezort hospodárstva.
Pre vylúčenie pochybností týkajúcich sa zákonných povinností pri prevádzkovaní nabíjacej stanice zákon ustanovuje, že prevádzkovanie takýchto staníc sa nepovažuje za podnikanie v energetike a na túto činnosť sa nevyžaduje oprávnenie na podnikanie v energetike.
Odberateľovi elektriny a odberateľovi plynu sa tiež výslovne umožňuje splnomocniť na právne úkony smerujúce k zmene dodávateľa elektriny alebo plynu nového dodávateľa, pričom sa vyžaduje písomné splnomocnenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy