My všetci školopovinní: Polícia pokutuje rodiny, ktoré odchádzajú príliš skoro na dovolenku

, DW Foto: TASR/AP

Nemecké orgány berú školskú dochádzku skutočne vážne, dokazujú to aj praktiky proti rodičom, ak ich deti vo veku od 6 do 16 rokov nie sú v škole, hoci by tam byť mali.

V ostatných dňoch boli medializované správy, že bavorská polícia na letiskách pokutovala niekoľko rodičov, ktorí sa rozhodli odísť na dovolenku so svojimi deťmi ešte pred oficiálnymi dvojtýždňovými prázdninami spojenými s Turícami.

Podľa správ z nemeckej tlače policajti prišli cez víkend na letisko v Memmingene a skontrolovali všetky rodiny, ktoré sa chystali cestovať spoločne s deťmi. Ak bolo dieťa školopovinné, požiadali rodičov o adresu školy, ktorú následne kontaktovali s otázkou, či dieťa z vyučovania oficiálne uvoľnili. Ak bola odpoveď zo strany školy záporná, rodičia mohli dostať pokutu až do výšky 1000 EUR. "Ak učiteľ oznámi, že trvá na prítomnosti žiaka na vyučovaní, musíme ho priviesť späť," povedal policajný hovorca pre Der Spiegel.

Bavorská polícia opakovane žiadala rodičov, aby sa s deťmi nevybrali na dovolenky pred oficiálnym termínom prázdnin, bez príslušných povolení. Podľa článku DW sa nájdu aj takí rodičia, ktorí sú ochotní riskovať pokuty a odísť na letnú dovolenku o niečo skôr. Veď v prípade pokuty majú ušetrené, pred prázdninami sú lety menej preplnené a ceny ešte nie natoľko vysoké.

Hoci nikto nechce obhajovať záškoláctvo, rodičia aj odborníci považujú policajné razie za neprimerané. "Je pravda, že musíme dodržiavať pravidlá, ale zapojenie polície je trochu prehnané," cituje šéfa Nemeckej federálnej rady rodičov, Stephana Wassmutha, DW. Zjednotená pracovná skupina pre vzdelávanie a vedu (GEW) súhlasí, podľa nej "je rozumnejšie pohovoriť si s rodičmi, ale zapojenie policajnej zložky do jednotlivých prípadov je už príliš silná reakcia."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy