Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v marci posilnila

Marcová výroba priemyselného sektora eurozóny oproti februáru posilnila o 0,5 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 0,4 %. Na Slovensku produkcia medzimesačne vzrástla o 0,3 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v marci medzimesačne posilnila o 0,5 percenta po februárovom znížení o 0,9 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástla o 0,4 percenta po februárovom poklese o 0,7 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny aj celej EÚ v marci zvýšila o 3 percentá. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku priemyselná produkcia v marci medzimesačne posilnila o 0,3 % a medziročne klesla o 2,3 %.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, produkcia priemyselného odvetvia v marci medzimesačne vzrástla najviac v Estónsku (4,1 %), Portugalsku (3,7 %) a v Grécku (2,6 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Írsku (- 7 %) a v Chorvátsku (- 4,3 %).

Medziročne sa výroba priemyselného sektora v marci v skupine krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zvýšila v Litve (11,5 %), Estónsku (7,6 %) a vo Fínsku (7 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v marci v Írsku (-14,7 %), na Malte (3,2 %) a na Slovensku (-2,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy