Spotrebiteľské ceny v USA v apríli medzimesačne stúpli iba o 0,2 %

Medziročná aprílová inflácia v krajine bola na úrovni 2,5 %.

Americké spotrebiteľské ceny v apríli medzimesačne stúpli iba mierne, a to o 0,2 percenta, pričom nahor ich posunulo zdraženie benzínu. Ministerstvo práce USA zároveň vo štvrtok informovalo, že medziročná inflácia v krajine sa v apríli dostala na 2,5 percenta, takže bola najsilnejšia za 14 mesiacov. Medzimesačná jadrová inflácia, čiže bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií, však bola iba na úrovni 0,1 percenta a medziročná jadrová inflácia vo výške 2,1 percenta.

Benzín bol v apríli na americkom trhu medziročne drahší o 13,4 percenta, poistenie áut oproti aprílu 2017 zdraželo o 9 percent a ceny nájomného stúpli o 3,7 percenta. Ceny nových osobných a nákladných áut sa však medziročne znížili o 1,6 percenta, služby mobilných operátorov zlacneli o 0,7 percenta a ceny odevov oproti aprílu minulého roka stúpli iba o 0,8 percenta.

Pomalší rast jadrovej inflácie by mohol zmenšiť pravdepodobnosť toho, že americký Federálny rezervný systém (Fed) zrýchli zvyšovanie úrokov. Fed signalizoval, že v tomto roku úroky zdvihne ešte dvakrát. Časť ekonómov očakáva, že posilnenie inflácie alebo ekonomického rastu by mohli centrálnu banku USA podnietiť k tomu, že úroky zvýši trikrát.

Súvisiace články

Aktuálne správy