Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v apríli menej, než sa čakalo

Spotrebiteľské ceny v USA sa v apríli zvýšili menej, než sa čakalo. Dôvodom bol pokles cien áut a leteniek. Aktuálny vývoj signalizuje, že cenové tlaky sú utlmené a že tempo rastu cien sa zrejme v najbližších mesiacoch výraznejšie nedostane nad inflačný cieľ americkej centrálnej banky (Fed).
Index spotrebiteľských cien v apríli medzimesačne stúpol o 0,2 % po 0,1-% poklese v marci, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,3 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Jadrové ceny, do ktorých sa nezapočítavajú potraviny a energie, vzrástli o 0,1 %, čo bolo najmenej od novembra.
Medziročne spotrebiteľské ceny vyskočili o 2,5 %, čo bolo najviac za 14 mesiacov. Jadrové ceny sa zvýšili o 2,1 %, pričom sa očakával ich nárast o 2,2 %.
Ceny starších áut zaznamenali v apríli najprudší pokles od roku 2009 a ceny leteniek sa znížili najviac za 4 roky. Správa ministerstva práce ukázala, že inflácia sa nezrýchľuje tak prudko, aby si Fed musel robiť starosti. Trh počíta s tým, že Fed zvýši úrokové sadzby druhýkrát v tomto roku v júni.

Súvisiace články

Aktuálne správy