Monitoring vplyvov R2 Kriváň – Lovinobaňa bude stáť takmer pol milióna eur

Národná diaľničná spoločnosť pridelila zákazku na monitoring vplyvov stavby R2 Kriváň - Lovinobaňa, Tomášovce na životné prostredie spoločnosti HBH Projekt. Ponuky ďalších troch uchádzačov vylúčila pre nepredloženie dokladov a nevysvetlenie ponúk v určenej lehote.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) zaplatí za monitoring vplyvov pripravovanej stavby rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Lovinobaňa, Tomášovce (22,65 kilometra) na životné prostredie vyše 403 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (takmer 484 tis. eur vrátane DPH). Zákazku na poskytovanie uvedených služieb na 6,5 roka zadala českej spoločnosti HBH Projekt, spol. s r. o., Brno spomedzi štyroch predložených ponúk. Vyplýva to z výsledku verejnej súťaže vyhlásenej vlani v marci, predpokladaná cena bola 454 tis. eur bez DPH.

Monitoring vplyvov stavby R2 na životné prostredie bude zameraný na meranie vplyvov na ovzdušie, hluk, pôdu, biotu, povrchovú a odpadovú vodu, podzemnú vodu, vibrácie. „Ponuka úspešného uchádzača bola najvýhodnejšia pre verejného obstarávateľa v zmysle daného kritéria na vyhodnotenie ponúk,“ oznámila NDS v správe o výbere spoločnosti HBH Projekt. Podiel subdodávok by mal dosiahnuť 41,45 % z objemu zmluvnej ceny.

NDS vylúčila z tendra ešte pred otváraním cenových ponúk ďalších troch uchádzačov – skupinu spoločností Envigeo, a. s. a Hesperis, s. r. o., Banská Bystrica, ako aj spoločnosti Aquatest, a. s., Praha a HydroGEP, s. r. o., Sliač. Zdôvodnila to tým, že v určenej lehote nepredložili doklady a nevysvetlili ponuky.

Diaľničiari vo februári tohto roka vyhlásili verejnú súťaž na výstavbu úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce v plnom profile so štyrmi pruhmi (13,5 km). Predpokladaná cena stavebných prác predstavuje 161,77 mil. eur bez DPH (194,13 mil. eur s DPH), výstavba by mala trvať dva roky a financovaná bude zo štátneho rozpočtu. Súťaž na výstavbu úseku R2 Kriváň – Mýtna (9,15 km) tiež v plnom profile plánuje NDS vyhlásiť v druhom štvrťroku tohto roka. Odhadované náklady na výstavbu by mali dosiahnuť 113 mil. eur bez DPH, ale po optimalizácii sa ešte môžu zmeniť. Podmienkou vyhlásenia tendra je aj ukončenie prípravy a zabezpečenie financovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy