Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ vo februári medziročne oslabila

Februárová výroba priemyselného sektora eurozóny oproti januáru klesla o 0,8 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,7 %.

Sezónne upravená priemyselná výroba v eurozóne vo februári medzimesačne klesla o 0,8 percenta po januárovom znížení o 0,6 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila o 0,7 percenta po januárovom poklese o 0,3 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny vo februári zväčšila o 2,9 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 3,1 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, produkcia priemyselného odvetvia vo februári medzimesačne klesla najvýraznejšie v Litve (-3,9 %), Estónsku (-2,7 %), na Malte a v Portugalsku (zhodne -2,3 %). Najväčší medzimesačný rast evidovali v Lotyšsku a Holandsku (zhodne 3,9 %) a v Chorvátsku (2,1 %). Údaje o vývoji priemyselnej výroby na Slovensku nemal Eurostat k dispozícii.

Medziročne sa výroba priemyselného sektora vo februári v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zväčšila v Lotyšsku (8,7 %), Poľsku (7,5 %) a v Slovinsku (7,2 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol vo februári na Malte (-7,7 %), v Grécku (-1,9 %) a v Bulharsku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy