Rast inflácie vo Francúzsku sa v marci zrýchlil

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v marci zrýchlilo viac, ako naznačil predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu Insee.
Index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v marci vzrástol o 1,6 % po februárovom zvýšení o 1,2 %. Predbežný odhad pritom signalizoval, že medziročná miera inflácie dosiahne v marci 1,5 %.
Marcová inflácia bola zároveň najvyššia od októbra 2012, keď spotrebiteľské ceny vo Francúzsku stúpli o 1,9 %. Pod marcový výsledok sa podpísalo najmä zrýchlenie rastu cien služieb, potravín a tabaku.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v marci zvýšili o 1 %, čo je výrazná zmena po ich februárovej stagnácii. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom, ktorý Insee uverejnil 30. marca.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v marci vzrástol medziročne o 1,7 % a medzimesačne o 1,1 %. Na ilustráciu, vo februári stúpol HICP medziročne o 1,3 % a medzimesačne stagnoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy