Tržby v priemysle vo februári medziročne stúpli o 2,6 %

Rast tržieb v priemysle vo februári zrýchlil. Medziročne dosiahol 2,6 %, kým v januári tržby v priemysle stúpli o 2,1 %. V priemere za prvé dva mesiace roka tak tržby v priemysle stúpli o 2,3 %. V medzimesačnom porovnaní tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle vo februári oproti januáru stúpli o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Pod medziročné zvýšenie tržieb v priemysle sa vo februári podpísal ich rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 12,2 %, v priemyselnej výrobe o 4,6 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,3 % a v ťažbe a dobývaní o 4,1 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby rástli tržby najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,9 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače zhodne o 11,3 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 11 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 4,8 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 23,9 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,3 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,6 % a v ťažbe a dobývaní o 4,1 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva stúpli vo februári medziročne tržby v stavebníctve o 12 %, v doprave a skladovaní sa medziročne zvýšili o 5,9 % a v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 6,6 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby vzrástli o 9,7 %. Za prvé dva mesiace roka tak tržby stavebných firiem vzrástli o 17,2 %, v doprave a skladovaní o 7,6 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 12,4 % a vo vybraných trhových službách o 10,2 %.

Medzimesačne vo februári oproti januáru tohto roka pritom tržby v týchto sektoroch klesali. V informačných a komunikačných činnostiach o 5,4 %, v stavebníctve o 1,2 %, v doprave a skladovaní o 1,1 % a vo vybraných trhových službách o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy