Česká medziročná inflácia sa v marci spomalila

Marcová medziročná inflácia v krajine bola na úrovni 1,7 %, čiže oproti februáru sa zmiernila o 0,1 percentuálneho bodu.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Českej republike sa v marci spomalilo. Medziročná inflácia v krajine bola na úrovni 1,7 percenta, čiže oproti februáru sa zmiernila o 0,1 percentuálneho bodu. Medzimesačne sa celková hladina spotrebiteľských cien v Česku v marci znížila o 0,1 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medziročne sa v ČR spomalil hlavne rast cien potravín. Napríklad vajíčka boli v marci oproti rovnakému mesiacu vlaňajška drahšie o 14,4 percenta, pričom vo februári boli ich ceny vyššie o 24,1 percenta. Podobne medziročný rast cien masla sa v marci zmiernil na 8 percent z februárových 11,2 percenta. Ceny nealkoholických nápojov, ktoré boli vo februári medziročne vyššie o 0,7 percenta, v marci oproti rovnakému mesiacu minulého roka klesli o 1,1 percenta. Odevy medziročne zlacneli o 1,5 percenta.

Medzimesačne v krajine v marci klesli ceny dovoleniek s komplexnými službami, a to o 5 percent. V rámci potravín zlacneli vajíčka o 9,1 percenta a trvanlivé polotučné mlieko o 3,5 percenta. Zlacneli aj pohonné hmoty a oleje, a to o 0,8 percenta. V porovnaní s februárom sa však zvýšili ceny odevov o 0,6 percenta a obuvi o 2,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy