Žargón sveta financií: Prázdne frázy na ktoré si dajte pozor

, A Wealth of Common Sense Foto:getty images

Ak chcete vyzerať, že ste odborne podkutí, musíte rozprávať zložito a používať odborné výrazy. To platí aj v oblasti financií. Ide však o dvojsečnú zbraň, pretože aj tie najzaužívanejšie výrazy monetárneho žargónu sú neraz len ničnehovoriacou vatou. Pozrime sa na niektoré z nich.

Normálne úrokové prostredie
Investori a stratégovia často hovoria o prostredí s normálnymi úrokovými sadzbami. Aké presne to sú úroky? Vplyv na toto vnímanie má samozrejme tiež úroveň inflácie, avšak sadzby sa skrátka nejako vyvíjajú v čase a v závislosti od mnohých faktorov, a je preto zradné označiť akúkoľvek ich úroveň za normálnu či správnu.

Férová trhová cena
Ak sa pozrieme na akcie, je nezmyselná predstava, že trh má akúkoľvek férovú cenu. Ide len o to, koľko sú investori za dané aktíva ochotní zaplatiť. Fundamenty sa priebežne menia, rovnako ako vedomosti a ďalšie vstupy na strane investorov. Na viere a dôvere je toho na trhoch založené omnoho viac, než čo by bolo pragmatikom milé.

Window dressing
Reč je o snahe manažérov portfólií na konci sledovaného obdobia (mesiaca, kvartálu) zaujať pozície v aktívach, ktorá v danom období prekonali výkon trhu. Zvýšená obchodná aktivita má byť sprevádzaná aj zvýšenou volatilitou. Nakupovať víťaza však znamená nakupovať relatívne draho, a teda vo výsledku so zverenými peniazmi zaostávať za výkonom trhu. Možné je všetko, ale na podobné presuny v portfóliách by manažéri potrebovali naozaj hlúpych investorov.


 

Inflácia cien aktív
Obľúbený výraz tých, ktorí sa zatiaľ nedočkali hyperinflácie, pred ktorou varovali v kontexte podpory ekonomiky zo strany centrálnych bánk. Na nízku mieru inflácie vymysleli odpoveď, že inflácia samozrejme nastala, avšak v cenách aktív. Keď začnú ceny akcií, nehnuteľností či ďalších aktív opäť klesať, uvidíme, či budú titulky novín plné deflácie cien aktív.

Smart money
Veľkí inštitucionálni investori sú často kladení do opozície voči drobným investorom. Prví sú označovaní za prezieravých, druhí za hlupákov. Ide vyložene o mýtus, pretože v oboch skupinách sú bystrí aj hlúpi investori. Podstatnejšie je rozdelenie na tých, ktorí sa rozhodujú racionálne, a na tých, ktorí sa nechajú strhnúť emóciami. Avšak ani toto hľadisko sa neprekrýva s delením na veľkých a drobných investorov.

Čierne labute
Definícia čiernej labute spočíva v tom, že ide o nečakanú udalosť s výrazným dosahom na trh. Zoznam najväčších čiernych labutí pre druhý štvrťrok 2018 zverejňuje nejeden analytický tím. Zoznam ale možno ľubovoľne dopĺňať a vyčerpávajúcom sa pravdepodobne nikdy nestane. Ani stať nemôže.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy