Rast slovenských výrobných cien bol vo februári v rámci EÚ tretí najsilnejší

Februárové výrobné ceny v rámci celej Európskej únie sa medzimesačne nezmenili, na Slovensku stúpli o 1 %, výraznejšie vzrástli iba Estónsku (2,2 %) a Dánsku (1,4 %).

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne vo februári medzimesačne stúpli o 0,1 percenta, v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa nezmenili. Medziročne sa februárové ceny priemyselných producentov v eurozóne zvýšili o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 1,8 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku výrobné ceny vo februári medzimesačne stúpli o 1 %, pričom v rámci EÚ to bol tretí najsilnejší rast. Výraznejšie medzimesačne posilnili iba v Estónsku (2,2 %) a Dánsku (1,4 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles cien priemyselných výrobcov evidovali vo Veľkej Británii (-0,7 %) a v Litve (-0,6 %).

Medziročne sa ceny slovenských priemyselných producentov zvýšili o 2,7 percenta. Najsilnejší medziročný rast výrobných cien zaznamenali v Estónsku (5,4 %), Bulharsku (4,4 %), Lotyšsku (3,8 %) a v Maďarsku (3,6 %). Medziročne výrobné ceny najviac klesli v Luxembursku (-2 %), Grécku (-0,7 %) a v Írsku a na Cypre (zhodne -0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy