Guvernér Weidmann žiada ECB skončiť s nákupmi dlhopisov

Jens Weidmann, guvernér Nemeckej spolkovej banky, žiada, aby Európska centrálna banka (ECB) pomerne rýchlo skončila nákup dlhopisov. „Bez toho to povedie k zdeformovaniu finančných trhov,“ povedal. Pri prevzatí Veľkého zlatého vyznamenania ďalej uviedol, že v strednodobom horizonte musí byť peňažná politika v súlade s výhľadom vývoja cien, aby sa mohol peňažno-politický priestor vrátiť do normálneho stavu.
Cieľ vytvoriť kríze odolný rámcový poriadok pre menovú úniu sa dá dosiahnuť len v strednodobom alebo dlhodobom horizonte, keď sa bude jeho budovanie robiť svižne.
O Weidmannovi sa hovorí, že sa stane nástupcom súčasného prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorého funkčné obdobie sa skončí v novembri 2019.
Nesymetrická konštrukcia menovej únie – spoločná jednotná peňažná politika pri súčasnej národnej suverenite – sa ukázala ako náchylná k chybám vo vývoji a krízam. Pripravenosť „poeurópštiť“ národnú suverenitu zostáva, tak ako v minulosti, veľmi slabá. „Pokým táto asymetria pretrvá, zostane úloha nájsť cestu, ako v takýchto podmienkach zvyšovať jej stabilitu,“ uviedol šéf nemeckej centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy