Výstavba nových obytných domov v USA aj počet povolení vo februári klesli

Výstavba nových obytných domov v USA vo februári strmo klesla. Dôvodom bol prudký pád výstavby bytových domov. Aj počet nových povolení na výstavbu rezidenčných nehnuteľností sa minulý mesiac znížil. Vyplýva to z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu.
Podľa ministerstva sa vo februári 2018 po očistení od sezónnych vplyvov začalo v USA stavať 1,24 milióna nových domov. To je o 7 % menej ako pred rokom, vo februári 2017. A o 10,1 % menej ako v januári tohto roka, keď sa po revízii začalo v USA s výstavbu 1,33 milióna domov.
Analytici pritom odhadovali, že počet nových rezidenčných stavieb vo februári klesne o 2,7 % na 1,29 milióna.
Februárové spomalenie v stavebníctve bolo spôsobené strmým poklesom výstavby nových bytových domov, a to medziročne o 28 %, zatiaľ čo výstavba nových rodinných domov vzrástla o 2,9 %.
Stavbári v USA v súčasnosti budujú viac rodinných domov, keďže situácia v ekonomike sa zlepšila a ponuka už postavených a obývaných domov, ktoré sú voľné a na predaj, klesla. Ale ani výstavba nových domov pravdepodobne nezastaví rast ich cien, ktoré okrem zvýšeného dopytu ženú nahor aj vyššie úroky z hypoték a vyššie náklady na výstavbu.
Ministerstvo zároveň informovalo, že počet nových stavebných povolení, ktoré sú ukazovateľom budúcej výstavby, sa vo februári znížil o 5,7 % na 1,30 milióna po januárovom náraste o 5,9 % na 1,38 milióna povolení. Aj tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí počítali s poklesom počtu nových stavebných povolení vo februári o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy