Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa spomalil na vyše ročné minimum

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa minulý mesiac spomalil na vyše ročné minimum. Oznámil to v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje, pričom potvrdil predbežný odhad.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v Nemecku vo februári medziročne o 1,4 % po 1,6-% raste v januári. To znamená zmiernenie inflácie tretí mesiac po sebe, pričom miera inflácie dosiahla najnižšiu úroveň od novembra 2016. Údaj za február zároveň znamená potvrdenie predbežného odhadu, ktorý Destatis zverejnil 27. februára.
Najviac sa pod spomalenie rastu spotrebiteľských cien podpísali ceny energií. Tie sa vo februári zvýšili iba o 0,1 %. Bez ich započítania by inflácia v Nemecku dosiahla vo februári 1,5 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili minulý mesiac o 0,5 %. Najviac k tomu prispeli vyššie ceny dovolenkových pobytov. Aj v tomto prípade Destatis potvrdil svoj predbežný odhad z 27. februára.
Spomalenie rastu zaznamenali aj harmonizované spotrebiteľské ceny. Tie vzrástli vo februári medziročne o 1,2 % po 1,4-% raste v januári. Medzimesačne rast dosiahol 0,5 %. V obdivoch prípadoch konečný výsledok znamenal potvrdenie predbežného odhadu.

Súvisiace články

Aktuálne správy