Warren Buffett už viac trh neporazí

, QZ Foto: SITA/AP

Warren Buffett sa každoročne prihovára akcionárom Berkshire Hathaway, pričom porovnáva výkonnosť firmy s indexom S & P 500. Pri pohľade na aktuálne čísla z najnovšieho listu akcionárom uverejnenom minulý týždeň vidieť, že éra rutinnej výkonnosti Berkshire sa skončila.

V priebehu uplynulého desaťročia výkon Berkshire v porovnaní s indexom S&P 500 nenaplnil vysoké očakávania z 80. a 90. rokov minulého storočia. Ale zmenšujúci sa rozdiel nie je znakom toho, že 87-ročný Buffet stráca dych. Skôr sa dá pokles rozdielu považovať za dôsledok úspechu. V roku 1980, kedy sa Berkshire najviac podarilo prekonať index S&P 500, bola trhová kapitalizácia Berkshire 420 miliónov dolárov, dnes je to 516 miliárd dolárov! Návratnosť, ktorá by zdvojnásobila hodnotu spoločnosti v roku 1980, by dnes predstavovala len 0,08 % jej hodnoty.

Dokázať nájsť podhodnotené firmy je úloha čoraz zložitejšia. V 100 firmách už Berkshire vlastní časť, alebo celú. Identifikovať ďalších 100 podhodnotených je už oveľa ťažšie, ak nie úplne nemožné. Ako zdôrazňuje Matthew Frankel z Motley Fool, v prípade, že by Berkshire rástol v nasledujúcich 50 rokoch rovnakou mierou ako za ostatných 50 rokov, mala by hodnotu 7,4 biliárd dolárov, čo je v asi 30-násobok hodnoty všetkého bohatstva na zemi v súčasnosti. Berkshire bol pre investorov niekoľko rokov výbornou voľbou, avšak nie je možné, aby sa všetky peniaze sústredili v jednej jedinej spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy