Sociálna poisťovňa priznala vlani 370 úrazových rent

Sociálna poisťovňa (SP) uznala v minulom roku úrazovú rentu v 370 prípadoch. Ide o dávku, ktorá má poškodenému zmierniť pokles zárobku v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Z dôvodu pracovného úrazu poisťovňa priznala 140 úrazových rent a pre chorobu z povolania 230 takýchto dávok. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Najčastejšou skupinou chorôb, ktoré sa vlani vyskytovali pri uznaných úrazových rentách z dôvodu pracovného úrazu, boli podľa Višvádera neskoré následky poranení, otráv a iné následky vonkajších príčin (29 prípadov), po nich nasledovalo 18 prípadov poranenia kolena a predkolenia a po 14 prípadoch poranenia zápästia a ruky a poranenia pleca a ramena.

Pri chorobách z povolania boli najčastejšími dôvodmi novouznaných úrazových rent choroby z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín (choroby kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín). Išlo o 122 prípadov. Výrazne menej bolo prípadov chorôb z vibrácií – ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobených vibráciou. Poisťovňa v tejto súvislosti priznala 36 úrazových rent. Treťou najčastejšou skupinou chorôb pri chorobách z povolania boli choroby z olova alebo jeho zlúčenín, čo bolo 19 prípadov.

Úrazová renta je pravidelnou peňažnou dávkou úrazového poistenia, ktorá má poškodenému zmierniť pokles zárobku v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania po jeho opätovnom zaradení sa do pracovného procesu a kompenzovať pokles schopnosti vykonávať doterajšiu pracovnú činnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy