V januári sa na bratislavskej burze zobchodovali dlhopisy iba za 8,1 mil. eur

Objem obchodov s dlhopismi bez akýchkoľvek priamych transakcií sa v prvom mesiaci roka výrazne prepadol.

Dominancia obchodov s dlhopismi na bratislavskej burze pokračovala aj v úvode tohto roka. A to napriek tomu, že podiel obchodov s dlhovými cennými papiermi na celkovom objeme obchodov klesol na 78,8 %. Celkovo sa totiž v januári na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) v 327 transakciách zobchodovalo 7,9 tis. dlhopisov v sume 8,1 mil. eur.

V porovnaní s decembrom 2017 to predstavovalo pokles počtu transakcií o 28,8 %, pokles počtu zobchodovaných dlhopisov až o 99,997 %, a taktiež prepad dosiahnutého finančného objemu o 98,6 %. Na medziročnej báze sa zaznamenal pokles počtu transakcií o 42,5 %, pri poklese počtu zobchodovaných dlhových cenných papierov o 99,996 % a poklese dosiahnutého finančného objemu o 98,6 %. V sledovanom období sa pritom neuskutočnili žiadne priame obchody s dlhopismi.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu januára dosiahla hodnotu 43,566 mld. eur, čo predstavovalo 0,3-percentný medzimesačný nárast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov od konca predchádzajúceho mesiaca vzrástla o 0,5 % na 37,325 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy