Svetové akciové trhy v priebehu 8 dní stratili 4 bilióny USD

Akciové trhy po celom svete prudko padajú štvrtý deň po sebe. Ešte pred ôsmimi dňami sa nachádzali na rekordných maximách a odvtedy celkovo stratili 4 bilióny USD (3,22 bilióna eur).

Akciové trhy po celom svete prudko padajú štvrtý deň po sebe. Ešte pred ôsmimi dňami sa nachádzali na rekordných maximách a odvtedy celkovo stratili 4 bilióny USD (3,22 bilióna eur).
Hlavné európske burzy sa v utorok popoludní nachádzali v porovnaní s koncom pondelkového (5. 2.) obchodovania v mínuse približne o 2 %. Investori tradične hľadali úkryt v zlate a štátnych dlhopisoch.
Paneurópsky akciový index STOXX 600 sa v utorok dostal najnižšie za 6 mesiacov. Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 sa o 14.12 SEČ nachádzal v strate 2,57 % na úrovni 3396,91 bodu, kľúčový nemecký index Dax klesol o 2,34 % a kľúčový francúzsky index CAC 40 o 2,72 %.
Kľúčový americký index Dow Jones v pondelok padol o 4,6 %, čo bol jeho najprudší pokles od augusta 2011. Ázijsko-pacifický index MSCI, ktorý nezahŕňa japonské akcie, v utorok stratil 3,4 %. Japonský Nikkei 225 klesol o 4,7 %, čo bolo jeho najvýraznejšie zníženie od novembra 2016, a dostal sa na 4-mesačné minimum.
Niektorí experti najprv považovali výpredaj za zdravú korekciu po dlhej sérii prelamovania rekordov, ale ako sa prehlboval cez Áziu a Európu, začala narastať aj nervozita. "Jasným motorom sú technické faktory, ku ktorým sa pripojilo brutálne prebudenie akciovej volatility," uviedol šéf správy aktív JCI Capital Alessandro Balsotti. "Nepochybne sa nachádzame v nepreskúmaných vodách."
Výpredaj akcií pôvodne spustil prudký nárast výnosov amerických dlhopisov koncom minulého týždňa potom, čo správa o vývoji miezd v USA ukázala ich najprudšie zvýšenie od roku 2009. To vyvolalo obavy zo zrýchlenia inflácie a rastu úrokových sadzieb. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov sa v USA v pondelok dostali až na 2,885 %, čo bolo najviac za 4 roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy