Medziročná inflácia v rámci OECD sa v decembri spomalila

Decembrová medziročná inflácia v rámci celej Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj oslabila na 2,3 % z novembrových 2,4 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v decembri spomalila na 2,3 percenta z novembrovej úrovne 2,4 percenta. Dôvodom jej mierneho oslabenia bolo to, že ceny energií v decembri medziročne stúpli menej výrazne, a to o 6,2 percenta po raste o 7,8 percenta v predošlom mesiaci. Medziročný rast cien potravín v rámci OECD sa v decembri zrýchlil a stúpli o 2,2 percenta po novembrovom posilnení o 2 percentá. OECD o tom informovala v utorok v správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

Medziročná inflácia oslabila v Nemecku (na 1,7 % v decembri z úrovne 1,8 % v novembri), vo Veľkej Británii (na 3 % z úrovne 3,1 %) a v USA (na 2,1 % z 2,2 %), nezmenila sa vo Francúzsku, kde zostala vo výške 1,2 percenta, a v Taliansku stagnovala na úrovni 0,9 percenta. Posilnila však v Japonsku (na 1 % z úrovne 0,6 %).

V rámci eurozóny sa decembrová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) spomalila na 1,4 percenta z novembrových 1,5 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa v januári tempo medziročnej inflácie v menovom bloku opäť spomalilo, a to na úroveň 1,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy