WEF 2018: Keď sú ľudia šťastní a sebavedomí, stane sa niečo zlé

, CNBC Foto: SITA/AP

Dlh, geopolitika a všeobecná spokojnosť sú dôvodom na obavy, hovorí spoluzakladateľ skupiny Carlyle Group David Rubenstein. Vysoký dlh vyspelých ekonomík z toho predstavuje hlavné riziko pre hospodársku stabilitu.

Spoluzakladateľ globálnej private equity spoločnosti Carlyle Group podrobne vysvetlil svoje obavy na Svetovom ekonomickom fóre v Davose počas panelu s názvom "Ďalšia finančná kríza".

"Práve teraz je najväčším problémom, že väčšina ľudí si myslí, že tento rok alebo dokonca ani budúci rok pravdepodobne nehrozí žiadna recesia. Všeobecne platí, že keď sú ľudia veľmi šťastní, stane sa niečo zle," varoval David Rubenstein. "Som nervózny, všeobecné presvedčenie je, že na celom svete nemáme žiadne recesné problémy, že sa darí celkom dobre… Všeobecné presvedčenie je zvyčajne nesprávne, a to by mohlo platiť aj v tomto prípade."

Americký obchodník a filantrop ďalej vysvetľoval, prečo sú dlh a geopolitické problémy ďalšími zdrojmi obáv. "Mám strach, že vlády majú príliš vysoký dlh a možno majú príliš veľa programov, ktoré v konečnom dôsledku nebudú schopné zrealizovať. V určitom okamihu sa ľudia zobudia a zistia, že vláda USA má 20 miliárd dolárový dlh a nefinancované záväzky, na ktoré sa ťažko dajú nájsť peniaze."

Znepokojenie nad rastúcim globálnym dlhom nie je nič nové. Mnohí generálni riaditelia firiem a zástupcovia finančného sektora spomenuli väčšiu mieru pákového efektu v rozvíjajúcich sa, ale aj vyspelých ekonomikách, ako najväčšiu hrozbu pre globálnu ekonomickú stabilitu.

Podľa Institute of International Finance globálne zadlženie v treťom štvrťroku 2017 vzrástlo na rekordnú výšku 233 biliónov dolárov. Celkový dlh vzrástol v treťom štvrťroku o 16 biliónov dolárov v porovnaní s koncom roka 2016.

Nadmerný globálny dlh považuje za hlavný medzinárodný problém aj predseda J.P. Morgan, Jacob Frenkel.  Očividný optimizmus medzi globálnymi obchodnými a politickými lídrami považuje za "oprávnený", pretože hospodárska výkonnosť každého regiónu sveta bola lepšia ako za predchádzajúci rok. "Rýchly nárast dlhu je dôvodom pre obavy,“ povedal Frenkel a argumentoval tým, že hlavnou výzvou je zabezpečiť, aby sa zlepšovanie ekonomík na celom svete "zakladalo" na ich raste, na skutočných investičných aktivitách a nielen zvyšovaním dlhu. "Rastúci dlh je založený na predpoklade, že ho budete môcť splatiť, že ho budete môcť refinancovať, že úrokové sadzby zostanú nízke."

Na otázku, čo považuje za najnaliehavejší problém globálnej ekonomiky, Frenkel odpovedal: "Rýchly nárast dlhu – v spoločnostiach, domácnostiach, vládach a podobne. Nechcem však byť nesprávne interpretovaný, ohľadom stavu svetovej ekonomiky som optimista."

Generálny riaditeľ druhej najväčšej banky Bank Pekao sa vyjadril, že by sme mali byť opatrní s aktuálnym optimizmom. "Je samozrejmé, že existuje veľa dôvodov na to, aby sme boli optimistickí, americká ekonomika rastie rýchlo, pozitívny výhľad MMF, rozvíjajúce sa trhy rýchlo rastú," povedal Michal Krupinski z Pekao pre CNBC. "Problémom je, že ak nebudete schopný vidieť nerovnováhu v globálnej ekonomike, mali by ste si byť vedomý, čo je najslabší článok. A toma znepokojuje. A potom sú tu bezprecedentné opatrenia centrálnych bánk," dodal s odkazom na dlhodobé politiky kvantitatívneho uvoľňovania centrálnych bánk. "Liečenie v tejto podobe jedného dňa skončí a my budeme čeliť mnohým štrukturálnym problémom."

Spoločnou témou v Davose, ale v ostatnom čase aj medzi nvestormi je, či súčasný rýchly nárast trhových ocenení a zvýšené toky kapitálu nie sú predzvesťou ďalšieho krachu. "Myslím, že keď sú všetci spokojní, je to zvyčajne vtedy, keď by mali byť nervózni," povedal David Rubenstein, ktorý nevynechal ani geopolitiku. "Obávam sa čiernych labutí, ktoré nemôžeme predvídať, ktoré majú potenciál udalostí typu útoku na dvojičky. Hrozia konflikty s Iránom, Ruskom a Čínou.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy