Hrubá manipulácia trhu bitcoinov: Za dramatickým nárastom hodnoty môže byť jediná osoba

, express Foto: SITA/AP

Jedna jediná osoba by mohla byť výlučne zodpovedná za masívny nárast hodnoty bitcoinov, ktorý v priebehu dvoch mesiacov zaznamenal nárast hodnoty zo 150 dolárov na tisíc. Táto osoba podľa ekonómov manipuluje s trhom.

Nový výskum Neila Gandala, JT Hamricka, Tylera Moora a Taliho Obermana naznačuje, že je pravdepodobné, že cena bitcoinu bola manipulovaná  len jedným alebo dvoma hlavnými hráčmi. Nedostatok regulácie kryptomeny  znamená, že vždy bola náchylná na manipuláciu, ale teraz ekonómovia naznačujú, že by za tým mohol byť jediný hráč. "Náš dokument identifikuje a analyzuje vplyv podozrivej obchodnej aktivity na burze Mt Gox Bitcoin, v ktorej bolo získaných približne 600 000 bitcoinov (BTC) v hodnote 188 miliónov dolárov," píšu vedci v správe.

Bitcoin sa začal ťažiť v roku 2009 od kedy virtuálne peniaze zaznamenali nárast hodnoty. V decembri 2017 už dosiahol 17 000 dolárov. "V obidvoch obdobiach sa kurz BTC/USD zvýšil v priemere o štyri percentá v dňoch podozrivých obchodov, v porovnaní s miernym poklesom hodnoty počas dní bez podozrivej aktivity. Na základe dôkladne skontrolovanej analýzy dokument dokazuje, že podozrivá obchodná činnosť pravdepodobne spôsobila nebývalý nárast výmenného kurzu BTC/USD na konci roka 2013, kedy za dva mesiace cena vyskočila z približne 150 dolárov na viac ako 1000 dolárov."

Zatiaľ čo dnes existuje okolo tisícky kryptomien, v čase tohto masívneho nárastu ich bolo len okolo 80. Akademici zdôrazňujú, že nedostatok rozmanitosti na trhu s kryptomenami pravdepodobne zohral veľkú úlohu v manipulácii s cenami.

Okrem toho, že boli ekonómovia kvantifikovali množstvo ľudí, ktorí s cenou manipulovali, dokázali ich aj presne určiť. Robotov nazvali ich Markus a Willy, a zdá sa, že sa im darilo uzatvárať platné obchody s bitcoinom napriek tomu, že žiadnu menu nevlastnili. Úspešne dokončili falošné obchody a zarobili  milióny. "Verejne ohlásený objem obchodov na Mt Gox zahŕňal aj podvodné transakcie, čím jasne signalizoval trhu, že tu prebieha silná obchodná aktivita napriek mnohým transakciám, ktoré v skutočnosti ani neexistujú," dodáva správa. Umelé zvýšenie obchodovania malo povzbudzovať ostatných, aby sa zapojili do nákupu a predaja bitcoinov.

Avšak napriek ukončeniu podvodnej aktivity je pravdepodobné, že Mt Got nakoniec bude ťažiť z práce oboch robotov. "Aj keď  táto podvodná činnosť už neprebieha, priemerný objem obchodov BTC/USD na všetkých hlavných burzách bol oveľa vyšší v dňoch, kedy boli roboty aktívne. S tým súvisiace zvýšenie obchodu s inými subjektmi, ako týmito dvoma robotmi, bolo samozrejme ziskové pre Mt. Gox, keďže si účtovali transakčné poplatky."

Cena bitcoinu klesla  10 % za hodinu, pod 12 000 USD, čo je šesťtýždňové minimum. Stalo sa tak po vyhlásení regulačných orgánov a správy o eskalovanom zásahu na trhu s kryptomenami v Číne. Ostatné hlavné digitálne meny, vrátane etherea ripplu zaznamenali rovnako výrazný pokles. Cena bitcoinu klesla pod 12 000 dolárov prvýkrát od 6. decembra podľa údajov spoločnosti CoinDesk, ktorý sleduje ceny z búrz Bitstamp, Coinbase, itBit a Bitfinex.

Čínska centrálna banka oficiálne tvrdí, že obchod s virtuálnymi menami musí skončiť. Orgány by mali zakázať centralizované obchodovanie s virtuálnymi menami, ako pre jednotlivcov tak aj pre firmy,  ktoré poskytujú súvisiace služby, akou je napríklad on-line poskytovanie služby virtuálnej peňaženky, informovala agentúra Reuters.  Viceguvernér Čínskej ľudovej banky Pan Gongsheng uviedol, že vláda bude aj naďalej vyvíjať tlak na obchodovanie s virtuálnymi menami a predchádzať tým vytváraniu rizík na tomto trhu.

Čínske regulačné orgány minulý rok zakázali počiatočné ponuky mincí, zatvorili miestne burzy a obmedzili ťažbu bitcoinov. Avšak aktivita v oblasti kryptomien a bitcoinu pokračovala prostredníctvom alternatívnych kanálov.

Orgány by tiež mali zablokovať domáce a zahraničné webové stránky a mobilné aplikácie, ktoré poskytujú čínskym zákazníkom centralizované služby obchodovania s virtuálnymi menami, a sankcionovať platformy, ktoré poskytujú platobné služby vo virtuálnej mene. Zamerajú sa aj na služby, ktoré pomáhajú ľuďom presúvať finančné prostriedky v zahraničí.

Čína sa rozrástla do jedného z najväčších ťažiarov kryptomeny na svete, ale to by sa malo v budúcnosti zmeniť. Miestne samosprávy by mali regulovať dane, cenu elektrickej energie, či  využívanie pôdy, aby usmernili firmy, ktoré sa podieľajú na týchto aktivitách "smerom k riadnemu odchodu". "Pseudo-finančné inovácie, ktoré nemajú žiadny vzťah s reálnou ekonomikou, by sa nemali podporovať," povedal Pan Gongsheng.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy