Tohtoročná stávka na zlato: Zopár dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť

, MarketWatch Foto: SITA/AP;thinkstock

Minulý rok sa niesol v znamení akcií. Americké posilnili o viac ako 20 %, európskym sa tiež darilo. Ani zlato vyložene nesklamalo, avšak nebolo stredobodom záujmu investorov. Tento rok sa to však môže zmeniť.

Ak ste chceli vlani zarobiť, stačilo nakúpiť akýkoľvek akciový index. Kto má radšej ešte rizikovejšie pozície, mohol siahnuť po niektorej zo známejších digitálnych mien a získať ešte viac. Nikto nehľadal bezpečný prístav menom zlato, ktoré ani zďaleka takú rally neponúka. V dolárovom vyjadrení kov posilnil o 13 % ale tento rok by ale mohlo byť efektívnejší stávkou.

Z technického hľadiska je cena zlata na tom najlepšie za niekoľko rokov. Už niekoľkokrát sa dostala k hladine 1 350 USD za uncu a medzi 1 200 a 1 250 USD našla silnú podporu, pričom supporty sa posúvajú stále vyššie. Ak by sa teda cena dlhšie udržala nad magickou hranicou 1 300 USD, mohol by prísť odraz vyššie. Po prekonaní hranice 1 350 USD však nasleduje ďalšia silná rezistencia medzi 1 375 a 1 400 USD, nad ktorou bola cena naposledy v roku 2013.

Zlato od začiatku decembra výrazne posilňuje a svojím výkonom prekonáva aj obľúbené akcie. Navyše v posledných rokoch si pripisuje solídne začiatky roka, tentoraz rast začal už o mesiac skôr. Jedným dychom ale treba dodať, že s výnimkou minulého roka rastový trend zo začiatku roka nemáva dlhú životnosť. Ak by však zlato udržalo trend podobne, ako tomu bolo v roku 2017, má solídny rastový potenciál.

Väčšina akciových investorov oplýva aj po silnom raste v roku 2017 optimizmom. Rastie však aj počet tých, ktorí nabádajú k opatrnosti a sú pripravení aj na iné ako rastové scenáre. Začiatok roka môže byť impulzom hľadať alternatívu k akciám, ktoré za sebou majú už deväťročný rastový trend. Touto alternatívou môže byť zlato, čo by podporovalo teóriu o dobrých začiatkoch roka pre zlato. Opäť platí, že tento trend môže čoskoro skončiť.

Ďalším faktorom podporujúcim rast ceny zlata môže byť rast dopytu, najmä v dvoch krajinách, v ktorých je žltý kov najobľúbenejší. V Indii vlani vzrástol dovoz zlata o 67 %, čo je pri zohľadnení faktu, že ide o dlhodobo druhého najväčšieho spotrebiteľa zlata na svete (takže východisková pozícia nebola nízka), veľmi pozitívne. V Číne na konci roka dopyt taktiež rástol, len v novembri medziročne o 40 %. Čína a India sú určite pre trh so zlatom dôležité, rovnako dôležité ale bude, aby sa k tomuto trendu pridali aj ostatné veľké trhy, ako sú USA a Európa, prípadne aj iné ázijské krajiny. Na týchto trhoch silný trend zatiaľ neprebieha.

Podporiť rast ceny zlata môže aj slabá produkcia. Podľa analytikov z finančnej skupiny ANZ bola produkcia zlata vlani najslabšia od finančnej krízy. Tento trend môže pokračovať, a to ako kvôli regulačným zmenám v krajinách, kde sa zlato ťaží (konkrétne JAR alebo Indonézia), tak kvôli uzatváraniu niektorých baní problematických firiem (napríklad Freeport-McMoRan).

Potom tu máme dlhodobý inverzný vzťah medzi hodnotou dolára a cenou zlata. V ostatnom čase zlatu nahráva oslabovanie americkej meny, ktorá za rok 2017 stratila vyše 10 %. Problém môže nastať v momente, keď centrálna banka USA začne razantnejšie dvíhať úrokové sadzby a investori sa do dolára začnú hrnúť vo veľkom. To by pre zlato nemusela byť dobrá správa.

Bitcoin a iné digitálne meny sú neraz spomínané ako priama náhrada zlata ako uchovávateľa hodnoty. V skutočnosti so žltým kovom toho veľa spoločného nemajú. Zlato môže ťažiť zo svojej dlhodobej pozície na trhu, ktorú nemôže ohroziť ani uvedenie futures kontraktov na Bitcoin. Je otázne, kedy módna vlna okolo kryptomien opadne, ale zdá sa, že aj v čase ich boomu má zlato čo povedať. A ak dôjde k prepadu záujmu o nové digitálne platobné nástroje, môže z toho drahý kov ťažiť oveľa viac, než teraz na prvý pohľad stráca.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy