EÚ žiada od Ruska kompenzáciu za jeho zákaz dovozu bravčového mäsa

Európska únia od Ruska žiada ročne 1,39 miliardy eur za jeho zákaz dovozu bravčového mäsa. Moskva na požiadavku odpovedala, že vystúpi zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
Suma, ktorú žiada Brusel, vychádza z celkovej hodnoty vývozu bravčoviny z EÚ do Ruska v roku 2013. Pokuta by sa mala každý rok zvyšovať o 15 %.
WTO v súvislosti s požiadavkou EÚ poslala žiadosť arbitrážnemu súdu. Podľa zdroja servera Politico by mal následný proces určiť, či je suma, ktorú EÚ žiada od Ruska, oprávnená.
V roku 2016 WTO oznámila, že reštrikcie Moskvy na dovoz bravčového mäsa na jej územie významne poškodili farmárov v Dánsku, Nemecku a v Holandsku. Sankcie EÚ proti Rusku mu významne pomohli naštartovať domácu výrobu bravčového mäsa, lebo zahraničná konkurencia na jeho trhu zanikla.
Server Politico pripomína, že Moskva zakázala dovoz bravčoviny v roku 2014 ešte pred ruskou anexiou Krymu. Moskva vtedy odôvodnila svoje rozhodnutie výskytom afrického moru ošípaných v Poľsku a v Litve.
Spor prispieva k ďalšej eskalácii napätých vzťahov medzi EÚ a Ruskou federáciou.
Vlani v decembri sa členovia EÚ dohodli na predlžení hospodárskych sankcií proti Rusku za jeho správanie sa v ukrajinskej kríze. Rusko zareagovalo na rozhodnutie Bruselu zákazom dovozu viacerých druhov potravín z EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy