xPartners: Rok 2018 v znamení ďalšieho rastu akciových trhov, ale pozor na bitcoin!

, PR článok

Akciové indexy by mali aj v roku 2018 pokračovať v pomalom raste a nízkej volatilite. Jednou z výrazných charakteristík akciového trhu roku 2017 bola jeho extrémne nízka volatilita. Akciový index Dow Jones zavrel v tomto roku už 70-krát na novom rekorde, čo sa mu zatiaľ v jeho viac než 100-ročnej histórii nepodarilo. Technologický index sa dostal cez psychologický level 7,000 USD a index SP500 koketuje s levelom 2,700 USD. Sentiment je stále veľmi pozitívny a podľa expertov z xPartners pravdepodobne tak skoro neskončí.

Podľa stratégov Morgan Stanley budú naďalej aj v ďalšom roku na akcie pozitívne vplývať viaceré faktory a investori by preto mohli byť pokojní. Fed síce bude pokračovať v utesňovaní monetárnej politiky a sadzby pôjdu znova hore, avšak finančné podmienky v USA sú stále veľmi uvoľnené a firmy sa dokážu refinancovať bez akýchkoľvek problémov.

Banka Goldman Sachs má podobný názor a podľa realizovanej volatility sa akcie pohybovali najmenej od roku 1950, pričom implikovaná volatilita potvrdzuje tento trend aj pre rok 2018. Znamená to, že akcie by mohli aj naďalej rásť, bez akejkoľvek korekcie.

Index volatility VIX tento rok taktiež prekonal všetky rekordy a zatvoril až 47-krát na nových minimách. Čím je index nižšie, tým je cena protekcie na prepad akciových trhov nižšia a teda je o poistenie voči prepadu nižší záujem. Ak VIX klesá, akcie rastú a opačne.

Inak je tomu v prípade virtuálnych mien.

Analytici xPartners odporúčajú ešte väčšiu obozretnosť. Napríklad nárast ceny bitcoinu od zaciatku roka 2017 do polovice decembra dosiahol až neuveriteľných 1,700 percent, pričom percentuálne zhodnotenie presiahlo aj tulipány. Práve tulipánová mánia bola považovaná za najväčšiu bublinu v histórii ľudstva a podľa mnohých ju bitcoin už prekonal.

Podľa viacerých ekonómov by však mohol Bitcoin ohroziť finančnú stabilitu a ostatné bežne používané meny, vzhľadom na veľký kapitál, ktorý do tejto kryptomeny začal prúdiť. Ekonómovia tvrdia, že cena bitcoinu bola umelo nadhodnotená špekulatívnym kapitálom, ktorý keď z tejto meny odíde, môže spôsobiť výrazný pokles ceny a pripraviť množstvo ľudí o ich úspory.

Bitcoin a ani brokeri, ktorí ponúkajú obchodovanie s ním, nie sú regulovaní a preto sa klienti nebudú môcť domáhať takmer ničoho, ak prídu o svoje peniaze. Zatiaľ však bublina nepraská a bitcoin každým týždňom rastie na nové maximá a tak môže táto mánia pokračovať aj naďalej, až dokým sa niekto nepopáli, varuje xPartners, medzinárodný maklér poskytujúci investičné služby po celom svete.

Cieľom xPartners je umožniť klientom obchodovať s Forexom a CFD na komodity, akcie a indexy. Noví investori budú môcť využiť užívateľsky prívetivé rozhranie platforiem xStation a MT4, skúsenejší investori potom pokročilejšie nástroje, ktoré sú pre nich vhodné. xPartners ponúka dynamické obchodné príležitosti. Priorita spoločnosti je úplná bezpečnosť klientov. Preto dodržuje vysoké štandardy ochrany, ktoré sú v súlade s európskym nariadením o trhoch finančných inštrumentov (MiFID) a prísnymi predpismi Cyperskej komisie pre cenné papiere.

xPartners ponúka lokálnu podporu, lokálnych partnerov, podporu v rodnom jazyku, prepracovaný systém vzdelávania a STP Brokera.

Viac informácií nájdete na: https://www.xpartners.com/sk/

Súvisiace články

Aktuálne správy