Výstavba nových obytných domov v USA v novembri vzrástla, počet povolení klesol

Výstavba nových obytných domov v USA v novembri nečakane vzrástla, pričom v prípade rodinných domov dosiahla najväčšie tempo za viac ako desať rokov. Ale počet nových povolení na výstavbu rezidenčných nehnuteľností klesol.

Podľa údajov ministerstva obchodu v novembri 2017 sa v USA po očistení od sezónnych vplyvov začalo stavať 1,30 milióna nových obytných domov. To je o 3,3 % viac ako 1,26 milióna začatých stavieb v októbri. A medziročne sa počet nových rezidenčných stavieb zvýšil až o 12,9 %.

Ekonómovia pritom odhadovali, že novembrová výstavba nových domov medzimesačne klesne na 1,25 milióna.
Za oživením výstavby nových obytných nehnuteľností je nedostatok voľných domov a bytov na trhu. Miera nezamestnanosti v USA je nízka a úroky z hypoték sú stále "atraktívne". To podporuje dopyt po nehnuteľnostiach, ale len málo ľudí predáva staršie, už obývané domy. Výstavba nových domov tak pomáha zaplátať dieru na trhu.

Novembrové štatistiky pritom ukázali, že za nečakaným nárastom novej výstavby minulý mesiac sú rodinné domy, ich počet sa v novembri zvýšilo o 5,3 %. To poukazuje dôveru staviteľov v tento segment trhu.

Ministerstvo zároveň informovalo, že počet nových stavebných povolení, ktoré sú ukazovateľom budúcej aktivity v tomto odvetví, v novembri klesol o 1,4 % na 1,30 milióna.

Aj v tomto prípade počet povolení na výstavnú rodinných domov stúpol, ale povolenia na výstavbu bytových domov klesli, čo sa negatívne premietlo do zníženia celkového počtu povolení.

Súvisiace články

Aktuálne správy