Podnikatelia v Katalánsku odložili svoje investičné plány

Podnikatelia v Katalánsku odložili svoje investičné plány. Dôvodom sú obavy, že snahy regiónu o získanie nezávislosti od Španielska, poškodia miestnu ekonomiku. Katalánsko sa medzitým pripravuje na voľby do regionálneho parlamentu, ktoré vláda v Madride vypísala na 21. decembra.
Podľa najnovších štatistík maloobchodný predaj a počty turistov v Katalánsku začínajú klesať a nezamestnanosť naopak mierne stúpa.
Investori a spotrebitelia zle zareagovali na neistotu a konflikty. Snaha Katalánska o nezávislosť spôsobila najhoršiu inštitucionálnu krízu v Španielsku za celé dekády.
Centrálna španielska vláda koncom októbra zosadila regionálnu vládu v Katalánsku po tom, ako tamojší zákonodarcovia schválili vyhlásenie nezávislosti. Španielske úrady ho značili za nezákonné, pretože nasledovalo po referende o nezávislosti z 1. októbra, ktoré španielsky ústavný súd zakázal. Katalánsko v súčasnosti riadi priamo Madrid.
Prieskumy naznačujú, že výsledok nadchádzajúcich volieb bude veľmi tesný. Preferencie stúpencov nezávislosti sú len o máličko nižšie ako v prípade strán, ktoré sú za zotrvanie v Španielsku.
V stávke je veľa. Približne 7,5 milióna voličov bude rozhodovať o tom, kto povedie región, ktorý sa podieľa 19 % na hrubom domácom produkte (HDP) Španielska. Po víťazstve stúpencov nezávislosti by mohlo dôjsť k ďalšiemu sociálnemu a politickému chaosu, ktorý by mohol mať nepredvídateľne dôsledky pre celé Španielsko. To je pritom štvrtým najväčším hospodárstvom eurozóny. Španielska centrálna banka v piatok (15.12.) znížila o jeden percentuálny bod svoje prognózy rastu ekonomiky na budúci rok, a to na 2,4 %, a v roku 2019 na 2,1 % a odôvodnila to práve neistotou v Katalánsku.
Nedávny prieskum medzi viac ako 100 riaditeľmi firiem v regióne odhalil, že 46 % z nich pozastavilo svoje investičné plány na rok 2018 a čakajú na výsledok volieb.
Majú dôvod na obavy. Viac ako polovica z nich uviedla, že odbyt ich spoločnosti klesol v období od septembra do novembra, v priemere o 9,5 %. Firmy, ktoré sa zapojili do ankety, zamestnávajú takmer 158.000 ľudí.
Už vyše 3000 podnikov v ostatných mesiacoch presťahovalo svoje oficiálne sídlo z Katalánska do iných regiónov v Španielsku pre obavy, že by sa na ne nevzťahovali španielske a európske právne predpisy, ak by Katalánsko vyhlásilo nezávislosť. Patria medzi ne aj dve najväčšie banky v Katalánsku, Caixabank a Sabadell a Planeta, popredný svetový vydavateľ v španielskom jazyku.
Španielsky štatistický úrad INE informoval, že maloobchodné tržby v Katalánsku klesli v októbri medziročne takmer o 4 %. To bol najstrmší pokles v krajine. Celkové tržby maloobchodníkov v Španielsku sa pritom znížili o 0,1 %, uviedol INE.
Aj počet turistov v Katalánsku, vrátane populárneho hlavného mesta Barcelona, sa v októbri medziročne znížili o 4,7 %. Katalánsko ako jediný zo 17 autonómnych regiónov Španielska zaznamenalo úbytok turistov. Na celoštátnej úrovni sa počet návštevníkov zo zahraničia zvýšil o 1,8 %.
Navyše Katalánsko v novembri zaregistrovalo nárast nezamestnanosti. Hoci ide o relatívne slabý prírastok, len 7400 ľudí, pre prosperujúci región je to zároveň najstrmšie zvýšenie počtu nezamestnaných za osem rokov.
Spomalenie hospodárskeho rastu je najjasnejším a najbezprostrednejším dôsledkom katalánskej snahy o nezávislosť.
Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont, ktorý ušiel do Belgicka, však tvrdí, že Katalánsko odvádza príliš veľa príjmov z daní národnej vláde a bolo by mu lepšie, keby bolo samostatné. V nedávnom rozhovore trval na tom, že katalánska ekonomika je stabilná a pripomenul, že firmy nepresúvajú výrobu z regiónu, len oficiálne sídla.

Súvisiace články

Aktuálne správy